Πολιτική

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή επανάσταση»

Στις προκλήσεις και στις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο διοίκησης που θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, από το βήμα της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Η παρουσία μου στην εδώ, αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να συμμετάσχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή επανάσταση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Θέλουμε να γίνουμε η πρώτη Ψηφιακή Περιφέρεια της χώρας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «οι νέες τεχνολογίες και η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να χτίσουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Πλήρης ψηφιοποίηση της Διεύθυνσης Μεταφορών

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για την πλήρη ψηφιοποίηση της Διεύθυνσης Μεταφορών, μέχρι το τέλος του χρόνου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

«Από τον Ιούνιο θα ολοκληρώνεται αποκλειστικά ψηφιακά μια σειρά διαδικασιών, όπως η χορήγηση αντιγράφων αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας καθώς και η άρση παρακράτησης, ενώ ακολουθούν και οι ανανεώσεις των αδειών οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών εξετάσεων. Ενώ ακολούθως θα γίνει υποχρεωτική η κατ’ οίκον παράδοση διπλωμάτων, αδειών και πινακίδων με έξοδα της Περιφέρειας», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής, στόχος είναι η πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς, η πλήρης διασφάλιση της νομιμότητας και η άρση όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ταλαιπωρούν, επί δεκαετίες, τους πολίτες, με αιχμή τη δημιουργία «Smart Room», που -με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης- θα αποτυπώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ελέγχοντας, σε όλα τα στάδια, την πορεία των αιτημάτων των πολιτών.

«Τα αιτήματα θα παρακολουθούνται real time ανά περιφερειακή ενότητα, επιτυγχάνοντας διαφάνεια, άρση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και συγκριτική αποτύπωση των αποτελεσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Αξιοποίηση της ΑΙ στην Πολιτική Προστασία

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε παράλληλα πως η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να καταστήσουν την Αττική μια ασφαλή Περιφέρεια καθώς «στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του λεκανοπεδίου υιοθετώντας έξυπνες και φθηνές λύσεις, που έχουν δοκιμαστεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα».

Όπως είπε: «υπάρχουν ήδη δοκιμές συστημάτων για την ανίχνευση πυρκαγιών, με εγκατάσταση αισθητήρων και χρήση τεχνητής νοημοσύνης, όπου όχι μόνο μπορούμε με «μοντελοποιημένο» τρόπο να δούμε τις εστίες πυρκαγιών, αλλά και να προβλέψουμε την πορεία τους, ώστε έγκαιρα να δώσουμε στη συνέχεια οδηγίες στους πολίτες. Αντίστοιχα μπορούμε να αξιοποιήσουμε ανάλογα εργαλεία σε περιπτώσεις πλημμυρών. Για να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις που μας πλήγωσαν, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τα μέσα που θα έχουμε στη διάθεσή μας ώστε υπεύθυνα, με φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία της αποτελεί μονόδρομο, εάν δεν θέλουμε -όπως είπε- «να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης».

Και κατέληξε: «για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η επένδυση στις ψηφιακές τεχνολογίες μπορεί να είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε το χάσμα με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Στην Περιφέρεια Αττικής θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να μας δώσουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτό που οφείλουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας:

Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους, εύκολα, αξιόπιστα, αποτελεσματικά.

Καθολικά αλλά και επιτελικά, με τη μέγιστη ταχύτητα, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και χάσιμο χρόνου. Και το κυριότερο χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button