Πολιτική

Στον Άρειο Πάγο την Μ. Πέμπτη ο Κικίλιας για το θέμα των εμπρησμών

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα των εμπρησμών θα μεταβεί αύριο 2/5 στις 11:00 το πρωί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και την εφαρμογή του νέου Κώδικα που κάνει περισσότερο αυστηρές τις ποινές για περιπτώσεις εμπρησμού.

Να σημειωθεί ότι ο νέος ποινικός κώδικας σε περίπτωση που υπάρχουν θάνατοι προβλέπει ότι ως ελάχιστη ποινή, κάθειρξη 10 ετών, και ως ανώτερη τα 20 χρόνια ενώ μπορεί να επιβληθεί χρηματική ποινή 200.000 και δήμευση της περιουσίας.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης εξήγησε από το βήμα της Βουλής ότι:

«Όταν έχουμε εμπρησμό δάσους από πρόθεση και έχουμε θανάτους, οι διατάξεις που έχουμε ψηφίσει λένε ότι οι ποινές αυτές υποχρεωτικά οδηγούνε στη φυλακή, διότι δεν επιτρέπεται χορήγηση αναστολής, δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής και η έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Δηλαδή φυλακή. Με τις διατάξεις που ίσχυαν, οι προβλέψεις του Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά ανώτατο όριο κάθειρξη 15 ετών και με την υποχρεωτική απόλυση, αυτός έβγαινε έξω στα έξι χρόνια υποχρεωτικά. Και τώρα, οι προβλεπόμενες ποινές είναι ισόβια και έχει δικαίωμα κάποιος που είναι καταδικασμένος σε ισόβια να κάνει αίτηση για αποφυλάκιση μόλις περάσουν 25 χρόνια. Άρα έξι χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ και 25 χρόνια επί ΝΔ», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε ότι «μετά από αρκετά χρόνια, που το βλέμμα ήταν στραμμένο στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκληματούντων, ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε και προς την πλευρά των θυμάτων, προς τα δικαιώματα που έχουν και τα θύματα και προς την μεριά της κοινωνίας η οποία θέλει να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον διότι το ποινικό της σύστημα θα δημιουργεί τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι ο κίνδυνος να πάνε φυλακή είναι σοβαρός».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button