Κόσμος

Σενάρια για πραξικόπημα στην Τουρκία – Τι γράφει ο γερμανικός τύπος μετά τις αλλαγές Ερντογάν

Η διαπλοκή πολιτικών με τον υπόκοσμο στην Τουρκία δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο οι αλλαγές προσώπων μετά τις εκλογές φέρνουν στο προσκήνιο εκτιμήσεις ακόμα και για πραξικόπημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύονται στον γερμανικό τύπο.

Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle, «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο στην Τουρκία. Το έχουμε δει συχνά και στο παρελθόν. Η πολιτική εξουσία και οι αρχές της τάξης να διαπλέκονται με τον υπόκοσμο και την παρανομία. Και συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγής του πολιτικού προσωπικού.

Η αλλαγή προσώπων της κυβέρνησης Ερντογάν– που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές έφερε αλλαγές σε πολλά υπουργεία, ανάμεσά τους και στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Αλί Γερλικαγιά αντικατέστησε τον Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο αλλά ήταν επιλογή του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν.

Ο Γερλικαγιά αμέσως μετά τον διορισμό του ξεκίνησε άμεσα μαζικές διώξεις εναντίον υπόπτων για διάφορα αδικήματα: από κοινούς ποινικούς παραβάτες έως ύποπτους τρομοκράτες του ΡΚΚ και του ISIS αλλά και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο φερόμενος επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ξεκίνησε επίσης δικαστική έρευνα για τον γνωστό αρχιμαφιόζο Αϊχάν Μπόρα Καπλάν που συνελήφθη στην Άγκυρα το περασμένο φθινόπωρο. Οι αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις του Καπλάν με πολιτικά πρόσωπα προέκυψαν από την κατάθεση του υπαρχηγού του Σερντάρ Σερτσελίκ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιόλι αλλά διέφυγε περιέργως στο εξωτερικό.

Ο Σερτσελίκ είχε δηλώσει ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας της Άγκυρας και οι ομάδες της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος προσπαθούσαν να οργανώσουν πραξικόπημα.

Η προσαγωγή και κράτηση πολλών υψηλά ιστάμενων αξιωματικών της τουρκικής αστυνομίας με τομέα ευθύνης το οργανωμένο έγκλημα, έδειξαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει την έρευνα σε βάθος.

Άλλωστε ο Ερντογάν κάλεσε εκτάκτως στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς και τον επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν για το θέμα του Καπλάν.

Εκείνο όμως που προκαλεί ανησυχία ότι κάτι δεν πάει καλά, ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν ότι σχεδιάζεται επανάληψη της απόπειρας πραξικοπήματος, μία επανάληψη των διώξεων της 17ης-25ης Δεκεμβρίου 2013 κατά την οποία είχε διαταχτεί η σύλληψη 52 υπουργών και στελεχών του ΑΚΡ για διαφθορά με ανάμειξη στη δικαιοσύνη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν που οδήγησε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button