Ελλάδα

Αδιάφθοροι ΕΛΑΣ: Δικογραφία σε βάρος κτηνιάτρων για τις σφαγές ζώων – Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά και την αποκρυπτογράφηση που οι ίδιοι ονόμαζαν «κοινό ταμείο» περιλαμβάνει η δικογραφία που σχημάτισε η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων σε βάρος κτηνιάτρων και διοικητικών υπαλλήλων σφαγείων στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι προφασιζόμενοι μεγαλο αριθμό ζώων προς σφαγή απαιτούσαν και έπαιρναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους οι οποίες μάλιστα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ συνοδεύονταν από παραλείψεις για τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Συγκεκριμένα οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ εξάρθρωσαν τρεις εγκληματικές ομάδες οι οποίες έφθαναν μέχρι και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης, θανάτου και σφαγής των ζώων κυρίως Χριστούγεννα και Πάσχα. Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 33.

Σύμφωνα με την έρευνα των αδιάφθορων στη Βόρεια Ελλάδα σε 11 περιπτώσεις βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή 193 βοειδών και χοίρων έναντι αμοιβης από ντοπιους κτηνοτρόφους της περιφερειάς τους.

Η τρίτη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από 4 υπαλλήλους κτηνίατρους που προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που πήγαιναν οι κτηνοτρόφοι για σφαγή στις εορταστικές περιόδους έπαιρναν αμοιβές τις οποίες οι ίδιοι ονόμαζαν «κοινό ταμείο».

Μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έλαβαν από κτηνοτρόφους και εμπόρους ζώων 3.630 ευρώ για την περίοδο του Πάσχα.

Στο πλαίσιο της έρευνας των αστυνομικών προέκυψαν και άλλες παράνομες πράξεις όπως εκδόσεις αδειων διακίνησσης ζώων και διαμεσολάβηση για μείωση ή διαγραφή διοικητικών προστίμων.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Χαρακτηριστικές είναι οι συνομιλίες που έχουν στα χέρια τους οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ και για τις οποίες έχουν ενημερώσει τις εισαγγελικές Αρχές.

1. (Κτηνίατρος): Θέλουμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο, τώρα (ακατάληπτη λέξη) είναι εδώ κι ο Κωστάκης και θέλουμε να κάνουμε μία σφαγή ντεμεκ. Για να πάρει ο άνθρωπος κάποια λεφτά.

2. (Κτηνίατρος) Μου λέει στην Ελλάδα είμαστε. Ωχ την γαμ….λέω τώρα. Πως θα τα σφάξουμε σήμερα άμα θέλει αυτός να τα δει; Και τι θα δει; Τ αρχ…..μου;΄

3. (Κτηνοτρόφος): Εκείνο που είχαμε κάνει πέρυσι, που είχαμε ντεμέκ ότι σφάξαμε, πότε θα τα πληρωθούμε εκείνα;

4. (Κτηνίατρος): Έχω δεκατέσσερα διαβατήρια του (όνομα κτηνοτρόφου) (Υπεύθυνος σφαγείου): Μαύρα είναι; (Κτηνίατρος): Ναι ρε μόνο διαβατήρια. 5. (Κτηνοτρόφος): Ναι, βασικά θα.. τα χαρτιά θέλω να φέρω ρε. Τα χαρτιά να σφάξουμε. (Κτηνίατρος): Κατάλαβα ρε παιδί μου.

6. (Κτηνίατρος): … όλη αυτή η δουλειά που γίνεται, ξέρεις ότι αυτός τώρα που τον σβήνουμε, δεν είναι ότι τον κάνουμε χάρη μόνο που τον σβήνουμε, είναι ότι αυτός, γι΄αυτά τα είδη αυτά τις ηλικίες, αυτός παίρνει δυόμιση κατοστάρικα το μοσχαράκι 7. (Κτηνίατρος): Είναι, είναι και τα… {…} Βδομαδιακάτικα μας μέσα έτσι; (Κτηνίατρος): Όλα, ναι ρε παιδί όλα είναι.

8. (Κτηνίατρος): Εντάξει αφού έτσι και αλλιώς το κοινό ταμείο θα είναι μέχρι παραμονή Χριστουγέννων ή θα το αφήσουμε μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς; {…} Η για να μας περισσέψει κάτι παραπάνω για το καζίνο; {…} (Κτηνίατρος): Εγώ την είπα να κρατήσει όλα μαζί, να πάρει και πενήντα σήμερα να παίρνει αύριο κατοστάρια, αν έρθουν και οι δύο να τους πάρει από εκατό.

9. (Υπεύθυνος σφαγείου): δεν ξες πως είναι οι γιατροί, αν δεν τους δώσεις κάτι, δεν αυτό…

10. (Κτηνίατρος): … άστο να περάσει κάνα εξάμηνο, κάτσε να δούμε σε ποιόν, γιατί στο τέλος δεν θα πάρει και κανένας φράγκο από αυτή την δουλειά. Έτσι όπως άνοιξε το θέμα, εντάξει; {…} Για να έχουμε και μια, ρε συ να μπορούμε να το κάνουμε, άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι. Εδώ τώρα αυτό, ο άλλος το ξεχείλωσε εντελώς.

11. (Κτηνίατρος): Ε, ναι αλλά τέσσερις μέρες είναι η εβδομάδα. Τέσσερις τέσσερις δεκάξι ας πούμε Ένα χιλ… Χίλια εξακόσια, μπορεί και παραπάνω να… χίλια .. κάτω από ενάμιση χιλιάρικο δεν έχω πέσει καμιά φορά

12. (Κτηνίατρος): Εγώ την γέννα την βάζω ενάμιση ευρώ τον θάνατο τρία ευρώ.

13. (Κτηνίατρος): Από τους άλλους παίρνεις κάνα φράγκο, {…} Από τον (όνομα κτηνοτρόφου) τίποτα, τι, δεν έχουμε πάρει. Κάνα εικοσάρικο κάνα, κάτι τέτοια να πούμε. Τα εικοσάρικα κι άμα.

14. (Κτηνίατρος): Εγώ το έκανα τηλεφωνικά το σφαγείο {…} Ντύθηκα, ξεκίνησα, δεν είχε ασανσέρ.

15. (Κτηνίατρος): Θα πω παρ’ τον (όνομα κτηνίατρου) πες τον τι ζώα έχει ο καθένας, θα σου πει. (Κτηνίατρος): Νααα.. για να κόψω το κουστουμάκι.

16. (Κτηνίατρος): Λοιπόν. Χτύπα το κατοστάρικο, και λίγα είναι πες του. (Υπεύθυνος σφαγείου): Εεεε, για χθες και σήμερα; (Κτηνίατρος): Για σήμερα μιλάω. (Υπεύθυνος σφαγείου): Χθες δεν τον πήρα. Θα τον πάρω και σήμερα μαζεμένα.

Αξιωματικοί των αστυνομικών υποθέσεων έκαναν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματιούς χώρους ενώ επικεντρώνονται σε χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button