Κόσμος

Σπάνιο ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα – Τι προσδοκά από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Όπως επισημαίνει το CNNi, είναι το πρώτο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στη χώρα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες – και το τελευταίο σημάδι μιας βαθύτερης ευθυγράμμισης των δύο χωρών που προκάλεσε ευρεία διεθνή ανησυχία.

Αυτό είναι ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Πούτιν από τότε που ξεκίνησε η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και μια σημαντική στιγμή για τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος δεν έχει φιλοξενήσει άλλον παγκόσμιο ηγέτη στην Πιονγκγιάνγκ – μεταξύ των πιο πολιτικά απομονωμένων πρωτευουσών του κόσμου – από την πανδημία του Covid-19.

Η επίσκεψη αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω την αναπτυσσόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων που βασίζεται στην κοινή τους εχθρότητα προς τη Δύση και καθοδηγείται από την ανάγκη του Πούτιν για υποστήριξη στον συνεχιζόμενο πόλεμό του στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι παρέχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες, ενώ παρατηρητές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις για να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να αναπτύξει το εκκολαπτόμενο στρατιωτικό δορυφορικό της πρόγραμμα. Και οι δύο χώρες αρνήθηκαν τις εξαγωγές όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο για συνομιλίες με τον Πούτιν. Ο Κιμ επισκέφθηκε το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, στην ρωσική Άπω Ανατολή, και ο Πούτιν δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους.

Η μόνη επίσκεψη που έχει πραγματοποιήσει ο Πούτιν στην Βόρεια Κορέα ήταν το 2000, κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει μια σύμπραξη με τη Βόρεια Κορέα «σε όλους τους τομείς».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button