Οικονομία

Στις «συμπληγάδες» της ακρίβειας: Τα σενάρια, τα μέτρα και οι προβληματισμοί

Η «καυτή πατάτα» της ακρίβειας, η οποία ταλανίζει τους πολίτες, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τη μεγαλύτερη «μάχη» το επόμενο διάστημα να αφορά σε αυτό ακριβώς το πεδίο.

Οι τιμές όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα υπόλοιπα βασικά αγαθά του σούπερ μάρκετ, τα υψηλά ενοίκια και το «σαφάρι» των ενοικιαστών για προσιτή κατοικία αλλά και μία σειρά από ακριβές υπηρεσίες που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, ο «κλοιός» της ακρίβειας στην καθημερινότητά τους δηλαδή, παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Και όπως έχει αποδειχθεί πλέον κατά τη διάρκεια της τριετίας των πληθωριστικών πιέσεων, για την αντιμετώπισή του χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι μέτρα-πυροτεχνήματα. Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να φανεί, τι θα γίνει και με μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και σύμφωνα με την αγορά έχουν «κάνει τον κύκλο τους», με άλλα, που δεν φαίνεται να πέτυχαν τον στόχο τους καθώς και με ποιον τρόπο θα υπάρξουν, ενδεχομένως, νέες παρεμβάσεις.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας στις προτεραιότητες

Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο να αναλαμβάνει στη θέση του Κώστα Σκρέκα, λίγες μέρες μετά το «μήνυμα» που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη των Ευρωεκλογών, δίνει το στίγμα πως η κυβέρνηση επιθυμεί να εστιάσει στο ζήτημα της ακρίβειας και την καθημερινότητα των πολιτών. Άλλωστε, την αντιμετώπιση της ακρίβειας έθεσε μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, θέτοντας τους μεγάλους στόχους του υπουργείου για την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής την Παρασκευή, έβαλε το ζήτημα της ακρίβειας στο επίκεντρο και υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και να πετύχουμε την αποκλιμάκωση των τιμών». Έκανε λόγο για «δύσκολη αποστολή» ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα πως «το κέρδος είναι θεμιτό αλλά όχι η αισχροκέρδεια».

Τα μέτρα στην αγορά

Στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο κ. Θεοδωρικάκος, σε ένα κρίσιμο υπουργείο, θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με το μείγμα των μέτρων που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα και πώς αυτά θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για την τσέπη των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ, κάτι που επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, όταν ετέθη από τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, κ. Ιωάννη Γιώτη.

Την ίδια στιγμή, στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων, ασκούν τους τελευταίους μήνες, κριτική για μέτρα που είναι σε ισχύ και ενώ ελήφθησαν ως προσωρινά, στην αρχή των πληθωριστικών πιέσεων, διατηρούνται ακόμα, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό τους κατά πόσον πλέον εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Υπό το πρίσμα αυτό, στο επίκεντρο έχουν βρεθεί το «Καλάθι του νοικοκυριού» για το οποίο στελέχη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σημειώνουν πως δεν έχει πλέον αποτελεσματικότητα, όπως επίσης και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Για το δεύτερο, όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ομίλου ΜETRO και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλης Παντελιάδης, «μπορεί να ήταν σωστό μέτρο στην αρχή αλλά στην πορεία του χρόνου έχει φέρει αρνητικό αποτέλεσμα» εξηγώντας πως επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους στα προϊόντα εκείνα στα οποία αφορά η ρύθμιση και είχαν ενταχθεί στο ξεκίνημά της, δεν το μειώνουν, αντίστοιχα, σε κάποια άλλα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω, μένει να φανούν το προσεχές διάστημα, καθώς στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση, παρότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat αποτυπώνεται μείωση του πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση αυτή δεν έχει ανακουφίσει, τουλάχιστον αισθητά, την πίεση που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button