Πολιτική

Συμμετοχή Δένδια στη Διεθνή Έκθεση «EUROSATORY 2024 και συνάντηση με τον Γάλλο υπ. Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας, κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας. Επίσης, συζητήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας και η διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο, με τιμώμενη χώρα επίσης τη Γαλλία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας mε τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνύ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του δήλωσε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Γαλλία, Θωμαΐδα Παπαϊωάννου:

«Είχα πριν λίγη ώρα την ευκαιρία να έχω μια μακράν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο μου τον Sébastien Lecornu. Συζητήσαμε κατ’ αρχάς για μία σειρά θεμάτων μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την Γαλλία, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω ως Υπουργός Εξωτερικών, εδώ και τρία χρόνια.

Αναλύσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις φρεγάτες, τα Rafale, την ευρύτερη συνεργασία της Γαλλικής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία. Συζητήσαμε για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, για τη δημιουργία κοινού «θόλου» ευρωπαϊκής αεράμυνας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την εξέλιξη στο πλαίσιο της αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας από τη Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία και να συζητήσουμε για την διοργάνωση του Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο.

Πάντοτε η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο μου είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για εμένα, αλλά νομίζω και για οποιοδήποτε Έλληνα Υπουργό, για να μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιους χώρους συνεργασίας με τη στρατηγική μας σύμμαχο, τη Γαλλία».

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το αν συζήτησαν και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία και για ενδεχόμενη βοήθεια της Ελλάδας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

«Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει μια κατανόηση για την βοήθεια της Ελλάδας προς την Γαλλία σε ορισμένα ζητήματα, είναι κάτι το συμφωνημένο, εγώ αυτό που είχα την ευκαιρία να ευχηθώ στη Γαλλία ήταν καλή επιτυχία σε αυτή την πολύ σημαντική και για την Ελλάδα διοργάνωση».

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο ελληνικό περίπτερο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής.

10152594-A-EGKAINIA-1-1020x1020.jpg

Ο Έλληνας Υπουργός έκοψε από κοινού την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπάστιαν Λεκορνύ

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο Νίκος Δένδιας, στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά σήμερα εδώ, στο Παρίσι, στη μεγάλη αμυντική έκθεση, τη «Eurosatory», να εγκαινιάζω το ελληνικό περίπτερο, το περίπτερο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Και, μάλιστα, να έχω και μια δεύτερη μεγάλη χαρά, να είναι δίπλα μου, μαζί μου, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να πω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα σήμερα για τις ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, διότι για πρώτη φορά με την κρίση έχουμε ένα ενιαίο ελληνικό περίπτερο, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έχουμε, δηλαδή, μια μεγαλύτερη και διακριτή παρουσία σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αμυντική έκθεση. Δίνουμε το αποτύπωμα, το δικό μας, το ελληνικό αποτύπωμα. Τη δυνατότητά της να μετάσχουμε και εμείς οι Έλληνες, η πατρίδα μας, στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη, στην ΕΕ, για να δημιουργήσουμε μια στρατηγική αυτονομία.

Έχω πει, βεβαίως, πάντοτε ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν είναι κατ’ αντίστιξη με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, είναι σε μια συνεργατική φάση. Είναι για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί.

Στην Ελλάδα, όπως ξέρετε, πολύ πρόσφατα, με μια συντριπτική πλειοψηφία, με πλειοψηφία 80% και 90%, ψηφίστηκε η δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, του ΕΛΚΑΚ.

Θεωρούμε ότι το ΕΛΚΑΚ θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της χρηματοδότησης, των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος. Και μάλιστα θα είναι μεγάλη μας χαρά πολύ σύντομα να καλωσορίσουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το οικοσύστημα, μαζί βεβαίως με εταιρείες άλλων φιλικών χωρών, όπως η Γαλλία.

Καταλήγω λέγοντας ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα που ο ομόλογός μου, ο Γάλλος Υπουργός, ο Sébastien Lecornu, μου ζήτησε μαζί με τον Υπουργό του Λιβάνου, να ανοίξουμε αυτή τη μεγάλη Έκθεση, να εγκαινιάσουμε αυτή τη μεγάλη Έκθεση μαζί. Θα τον συναντήσω σε λίγο. Όμως δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω καταληκτικά το πόσο σημαντικό βήμα είναι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η σημαντική τους παρουσία σήμερα εδώ στο Παρίσι. Και πάλι ευχαριστώ πολύ».

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας «EUROSATORY 2024», ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, με τον οποίο επισκέφθηκαν από κοινού το κυπριακό περίπτερο.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε κατά την επίσκεψή του:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ, μετά από πρόσκληση του φίλου Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κυπριακό περίπτερο στην γαλλική Αμυντική Έκθεση «Εurosatory».

Είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παρουσία, με ένα μάλιστα εντυπωσιακό περίπτερο, σε αυτήν την Έκθεση. Έτσι, πρέπει να πω, ότι ο Ελληνισμός έχει δύο περίπτερα.

Και για μένα ήταν χαρά και τιμή να συναντήσω τον Υπουργό και όχι μόνο να περιηγηθώ στο περίπτερο που δείχνει ότι η Κύπρος έχει ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών. Το οποίο μάλιστα προσβλέπω να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το δικό μας οικοσύστημα.

Κάλεσα τον κ. Υπουργό να έρθει στο Συμπόσιο το οποίο θα γίνει στην Αθήνα το φθινόπωρο, ενώ μου έδωσε και την ευκαιρία να έχουμε, όπως πάντα, μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος. Να συμφωνήσουμε ορισμένα θέματα και να ανανεώσουμε την συνάντησή μας, κατ’ αρχάς στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο, αλλά και αργότερα το φθινόπωρο, ώστε να εμβαθύνουμε περισσότερο τις αδελφικές σχέσεις της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και πάλι ευχαριστώ θερμά όχι για την πρόσκληση αλλά για την ατμόσφαιρα που υπάρχει πάντα στις επισκέψεις μου εδώ».

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε στον χώρο της Έκθεσης σειρά επαφών με εκπροσώπους αμυντικών εταιρειών και εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button