Κόσμος

Ουκρανία: Αμερικανικούς πυραύλους ATACMS κατά της Κριμαίας εξαπέλυσε το Κίεβο

Κύμα επίθεσης με εννιά αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS κατά της Κριμαίας και τουλάχιστον 60 drones κατά άλλων ρωσικών στόχων εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί.

Η ουκρανική επίθεση με drones υποχρέωσε τις αρχές να διακόψουν τη λειτουργία διυλιστηρίου πετρελαίου στη νότια Ρωσία, παραδέχθηκαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η αντιαεροπορική άμυνα των ρωσικών δυνάμεων κατέρριψε τους 9 ATACMS που εξαπολύθηκαν κατά της Κριμαίας (σ.σ. ουκρανική χερσόνησος που έχει προσαρτήσει η Ρωσία), όπως και τα 57 drones που εξαπολύθηκαν κατά της περιφέρειας Κρασνοντάρ στη Ρωσία και 3 drones που εξαπολύθηκαν κατά της περιφέρειας Μπέλγκοροντ επίσης στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι 6 drones έπεσαν στο έδαφος διυλιστηρίου πετρελαίου στην Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι η λειτουργία του διυλιστηρίου διακόπηκε μετά την επίθεση. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε παράλληλα επικαλούμενο Ρώσους αξιωματούχους ότι δεν προκλήθηκαν πυρκαγιές στο διυλιστήριο από την επίθεση.

Το διυλιστήριο στην Σλαβιάνσκ είναι ένα ιδιωτικό εργοστάσιο με δυνατότητες παραγωγής 4 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πετρελαίου το χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Προς το παρόν το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η Ρωσία ανέφερε αύξηση των ουκρανικών επιθέσεων στο έδαφός της από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στην περιφέρεια του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δημιουργεί εκεί μια ουδέτερη ζώνη για να προστατεύσει τη χώρα από τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, δημιουργούν τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί ένας ευρύτερος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, αν η Ουκρανία κάνει χρήση δυτικών όπλων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Σταρίτσια, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και ότι νίκησαν ουκρανικές μονάδες κατά μήκος του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Σούμι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button