Κόσμος

Επιχείρηση Ασπίδες: Ο πόλεμος κατά των Χούθι – Τι σημαίνει η πρώτη εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας

Η πρώτη εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας «Ύδρα» που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες», σε επεισόδιο στον κόλπο του Άντεν δίνει το στίγμα της επιχείρησης και του κομβικού ρόλου που έχει αναλάβει η ελληνική αποστολή.

Η ελληνική φρεγάτα έβαλε κατά μη επανδρωμένων οχημάτων αεροσκάφη (UAVs) τα ξημερώματα της Τετάρτης ¦13/02) για να προστατευτεί εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή.

Ανακοίνωση έγινε και από τον επίσημο λγαριασμό της Επιχείρησης Ασπίδες στο X (πρώην Twitter):

«Στις 13 Μαρτίου, η ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδες και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ κατά 2 UAVs που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η ενέργεια ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και εμπορικό πλοία».

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός και αυτό αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η χώρα επιφορτίστηκε με την διοίκηση της επιχείρησης με τα κεντρικά της να βρίσκονται στην Λάρισα.

Όπως έχει σημειώσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την αναχώρηση της φρεγάτας «δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν. Για εμάς (την Ελλάδα) αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα».

«Εξειδικευμένη προσέγγιση» των Χούθι

Η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε συναγερμό από την «εξειδικευμένη προσέγγιση» των Χούθι αναφορικά με τις επιθέσεις τους καθώς εκτός από εναέρια drones χρησιμοποιούν θαλάσσια και υποβρύχια όπλα, πυραύλους και θαλάσσιες νάρκες στις επιθέσεις τους, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η ασφάλεια των πληρωμάτων των 5 φρεγατών -από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία- είναι ένα μεγάλο στοίχημα και στην κατεύθυνση αυτή η ευρωπαϊκή δύναμη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με άλλους φιλικούς στόλους που βρίσκονται στην περιοχή όπως των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Η ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της συλλογικά ως ένωση αντί η κάθε μία από τις 27 χώρες να ακολουθεί την δική της αμυντική πολιτική.

Άλλωστε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας επιδιώκει την παραγωγή εναέριων και θαλάσσιων drones, συστημάτων anti-drone και την συμμετοχή της στην σχεδίαση και την κατασκευή των νέας γενιάς φρεγατών των ΗΠΑ κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία,

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button