Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εμβρυικό στάδιο η συζήτηση για προοδευτικές συγκλίσεις – Βλέπουν πρόωρες εκλογές

Η συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο, με αρκετούς και στο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται στο CNN Greece πως αν εξαιρέσει κανείς τη δημόσια συζήτηση που γίνεται στα ΜΜΕ στην ουσία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Χένρι Κίσινγκερ για την Ευρώπη- «δεν ξέρω σε ποιον να τηλεφωνήσω»- προκειμένου να καταδείξουν ότι αν δεν επιλυθεί το ζήτημα ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη ουσιαστικός διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, βουλευτές και στελέχη επισημαίνουν πως με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το μπόνους εδρών δίνεται μόνο σε κόμματα κι όχι σε συνασπισμούς κομμάτων, το οποίο σημαίνει πως ακόμα κι αν οι διεργασίες προχωρήσουν κι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι απαραίτητο να σχηματιστεί ένα νέο κόμμα στα ψηφοδέλτια του οποίου θα ενταχθούν υποψήφιοι προερχόμενοι από τα δύο κόμματα ή και την Πλεύση Ελευθερίας, βλέποντας με ικανοποίηση την Ζωή Κωνσταντοπούλου να δείχνει σημάδια ανταπόκρισης στο πολιτικό φλερτ που της ασκεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Την ίδια ώρα πάντως, όπως μαθαίνουμε, γίνονται διεργασίες που διατρέχουν κάθετα την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη που δεν κινούνται αντιπαραθετικά στον κ. Κασσελάκη ώστε στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή να κατατεθεί κείμενο συμβολής στο διάλογο για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει τεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως η φθορά της ΝΔ θα συνεχιστεί κι ως εκ τούτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα αντέξει εύκολα μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Με γνώμονα αυτή την εκτίμηση οι επιτελείς της Κουμουνδούρου χαράζουν τη στρατηγική του κόμματος σε δύο βασικούς πυλώνες: διαρκές σφυροκόπημα εναντίον της κυβέρνησης παραλλήλως με προτάσεις και προγραμματικό λόγο, προκειμένου να κατοχυρωθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη γκάμα των εξελίξεων.

Επίσης, το «μπαράζ πρωτοβουλιών» στις οποίες προχωρά συστηματικά η αξιωματική αντιπολίτευση εμπεριέχει και το στοιχείο της πρόσκλησης προς τα προοδευτικά κόμματα στη βάση του περιγράμματος που έδωσε ο κ. Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Προς το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη και οι πρώτες διεργασίες για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στα επιμελητήρια, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς συλλόγους, την αυτοδιοίκηση κι όλους τους φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία.

«Στόχος είναι να συγκροτηθούν όσο πιο σύντομα και πιο δυναμικά κοινωνικές συμμαχίες που θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία μετώπου για μια πειστική και βιώσιμη εναλλακτική πρόταση εξουσίας», όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button