Οικονομία

Τα «θερμά» μέτωπα στις τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ και τα FTTH κουπόνια

«Καυτό» αναμένεται το δεύτερο μισό του 2024 όσον αφορά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών καθώς από τη μία έχουμε τη ΔΕΗ που ετοιμάζεται να εξελιχθεί σε έναν υπολογίσιμο «παίκτη» και να αλλάξει το υπάρχον status quo, ενώ από την άλλη έρχονται αλλαγές σε ΟΤΕ και Nova που δημιουργούν νέα δεδομένα. Και επιπλέον έρχονται δράσεις ενίσχυσης της ζήτησης για τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).

Ο ρόλος της ΔΕΗ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης υποστήριξε κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ότι η εταιρεία θέλει να εξελιχθεί και σε έναν σημαντικό «παίκτη» στο χώρο των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες. Αυτό ήταν ουσιαστικά γνωστό από τη στιγμή που η ΔΕΗ επενδύει στη δημιουργία ενός εναέριου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) πέραν των επενδύσεων σε υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών και data centers. Όμως, η σημαντικότερη εξέλιξη είναι ότι η διαφαινόμενη πρόθεση της ΔΕΗ να εισέλθει στη λιανική αγορά των FTTH συνδέσεων και όχι μόνο σε εκείνη της χονδρικής διάθεσης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές της ΔΕΗ και δεν διαψεύδονται από την πλευρά της τελευταίας. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα στροφή από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία μέχρι τώρα επιμένει ότι θα κινηθεί αποκλειστικά στο χώρο της χονδρικής διάθεσης.

Η είσοδος στην αγορά της λιανικής προγραμματίζεται για το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη αποστείλει στους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Cosmote, Vodafone, Nova και Inalan) ενημέρωση σχετικά με το δίκτυο της και τους έχει καλέσει να το δοκιμάσουν. Το εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καλύπτει περί τα 500.000 κτίρια, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, προσφέροντας τη δυνατότητα για συνδέσεις μέχρι 2,5 Gbps.

Το ερώτημα που υπήρχε μέχρι τώρα ήταν κατά πόσον θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο δίκτυο δεδομένου ότι προχωρούν και σε δικές τους επενδύσεις. Αν δεν το αξιοποιήσουν, τότε η συγκεκριμένη επένδυση της ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα μπορούσε να αποσβεσθεί ακόμη και αν εμφανιστούν πελάτες από άλλους κλάδους, όπως, για παράδειγμα, εταιρείες από το χώρο της ενέργειας. Οπότε, έμοιαζε λογικό -εδώ και αρκετούς μήνες- ότι η ΔΕΗ θα επιλέξει και αυτή το δρόμο της εισόδου στη λιανική. Με δεδομένο κιόλας ότι πλέον έχει στο «οπλοστάσιο» της και ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής όπως αυτό της Κωτσόβολος. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει μία πιο διευρυμένη γκάμα υπηρεσιών στο ούτως ή άλλως μεγάλο πελατολόγιο της.

Οι αλλαγές που έρχονται

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, πάντως, ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να επεκταθεί και σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Και συνδέουν το όνομα της τόσο με τη Vodafone Ελλάδας όσο και με τη Nova.

Όσον αφορά στη Vodafone Ελλάδος, η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο να προχωρήσει σε μία ακόμη πώληση θυγατρικής, έχοντας ήδη πουλήσει εκείνη της Ιταλίας έναντι 8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η περίπτωση της Nova, η οποία ελέγχεται από τη United Group. Οι μέτοχοι της τελευταίας, και ιδίως η BC Partners, έχουν κάνει γνωστό ότι θέλουν να πουλήσουν είτε ολόκληρο τον όμιλο είτε ξεχωριστά τις τοπικές θυγατρικές με τη Nova να είναι μία εξ αυτών. Μάλιστα, πρόσφατα, ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση της United όπως και της Nova. Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από αραβικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους όπως η σαουδαραβική STC και η e& από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πάντως, η BC Partners φέρεται να αξιώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη Nova και μένει να δούμε ποιος ενδιαφερόμενος θα βρεθεί στην τελική ευθεία και αν η ΔΕΗ θα είναι στη σχετική λίστα.

Την ίδια στιγμή, στον όμιλο ΟΤΕ έχουμε αλλαγή διοίκησης με τον Κώστα Νεμπή να αναλαμβάνει τα ηνία από την 1η Ιουλίου διαδεχόμενος τον επί 14 χρόνια πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ. Με δεδομένο ότι η αλλαγή έχει ανακοινωθεί από τα τέλη του 2023, ο χρόνος ήταν αρκετός για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για μία ομαλή μετάβαση. Άλλωστε, ο Κώστας Νεμπής αποτελούσε βασικό μέρος της διοικητικής ομάδας της Cosmote πριν μετακινηθεί το 2019 στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Hrvatski Telekom, κίνηση που αποτελούσε και μέρος της διαδικασίας διαδοχής στον όμιλο ΟΤΕ, όπως τελικώς αποδείχθηκε καθώς η κροατική εταιρεία επίσης ελέγχεται από τη Deutsche Telekom.

COSMOTE_FTTH_Gaming.jpg

Τα FTTH κουπόνια

Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι ότι και ο κ. Νεμπής θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του FTTH. Μία αγορά όπου προφανώς η είσοδος της ΔΕΗ θα αλλάξει τα δεδομένα. Όπως θα τα αλλάξει και η νέα δράση που αφορά την ενίσχυση της ζήτησης για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων (άνω των 250 Mbps) με την επωνυμία Gigabit Voucher.

Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορέσει να διαθέσει το Gigabit Voucher το φθινόπωρο και η συγκεκριμένη δράση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους τους παρόχους που βλέπουν ότι προχωρούν τα δίκτυα FTTH αλλά η ζήτηση από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις δεν είναι η αναμενόμενη. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές θεωρούνται υψηλές και οι πελάτες δεν έχουν κατανοήσει τα οφέλη που φέρνει το FTTH. Οπότε υπό αυτό το σκεπτικό το Gigabit Voucher, ο προϋπολογισμός του οποίου θα είναι τουλάχιστον στα 50 εκατ. ευρώ, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ενίσχυση της ζήτησης.

Όπως εκτιμάται ότι θα έχει μεγαλύτερη απήχηση από εκείνη της δράσης Smart Readiness που έχει ως στόχο τη δημιουργία των υποδομών εκείνων σε κτίρια προκειμένου να είναι έτοιμα να «υποδεχθούν» συνδέσεις FTTH αλλά και άλλες «έξυπνες» υποδομές.

Δεν είναι τυχαίο ότι αν και το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, χθες, υπήρξε ανακοίνωση για επιτάχυνση του προγράμματος, το οποίο αφορά 120.000 κτίρια. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι πλέον για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της αίτησης έκδοσης Smart Readiness Vouchers.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ). Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Επίσης, πραγματοποιείται η απαραίτητη προετοιμασία για την εγκατάσταση και την επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες που βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση. Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button