Κόσμος

Ράφα: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ισραήλ – Νέα «έξοδος» χιλιάδων αμάχων

Η ισραηλινή πολεμική μηχανή ετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Ράφα, όπως όλα δείχνουν, έχοντας ήδη διατάξει την εκκένωση 100.000 Παλαιστινίων, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν την περιοχή με κάθε μέσο με το διακύβευμα να είναι πολύ μεγαλύτερο.   

Γιατί δεν είναι μόνο ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την περιοχή χωρίς να ξέρουν αν εκεί που θα πάνε θα είναι ασφαλείς. Η απόφαση του Ισραήλ το οδηγεί σε νέα τροχιά σύγκρουσης όχι μόνο με τη Χαμάς, που έκανε λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες, αλλά και με τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεδομένου ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος μεγάλου αριθμού απωλειών μεταξύ των αμάχων. Το σενάριο αυτό ηχεί εφιαλτικό στα αυτιά των Αμερικανών αξιωματούχων και του Μπάιντεν προσωπικά καθώς οι ΗΠΑ διανύουν μια προεκλογική χρονιά.

Αποκαλυπτικό του πόσο πιέζουν οι ΗΠΑ να μην υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη είναι το γεγονός ότι αξιωματούχοι του Ισραήλ και του στενότερου συμμάχου του, των ΗΠΑ, έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις για να συζητήσουν εναλλακτικά σχέδια, παράλληλα με τις συνομιλίες για εκεχειρία σε Κατάρ και Αίγυπτο και ενώ στην περιοχή παραμένει ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Δεν είναι σαφές αν οι νέες εντολές εκκένωσης αποτελούν μέρος αυτών. Μάλιστα ο υπουργός του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ήδη ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι απαραίτητη λόγω της άρνησης της Χαμάς να αποδεχθεί τις προτάσεις της για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα απελευθέρωνε ορισμένους ομήρους. Σύμφωνα με το Ισραήλ η Ράφα φιλοξενεί τέσσερα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς που ανέρχονται σε χιλιάδες μαχητές.

Φραστικός «πόλεμος» Ισραήλ – Χαμάς

«Επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες» χαρακτηρίζει η Χαμάς την εντολή εκκένωσης τμήματος της Ράφα που έδωσε το Ισραήλ από 100.000 Παλαιστίνιους.

Αυτό δήλωσε στο Reuters το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Σάμι Αμπού Ζούχρι τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι ανεξάρτητα από τις συνομιλίες εκεχειρίας με τη Χαμάς, η επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξοντώσουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί με ή χωρίς συμφωνία, προκειμένου να επιτύχουμε τη συνολική νίκη», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Γάζας- είναι εγκλωβισμένοι στη Ράφα και τα περίχωρά της. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλα σημεία της επικράτειας για να γλιτώσουν από την επίθεση του Ισραήλ και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλη μια μετακίνηση.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που Χαμάς και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του με γνώση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός δήλωσε στους New York Times ότι οι δύο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία πριν από μερικές ημέρες, αλλά ότι τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τη Ράφα ώθησαν τη Χαμάς να σκληρύνει τις απαιτήσεις της σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την πόλη από μια ισραηλινή χερσαία εισβολή. Ο ίδιος ο Νετανιάχου απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Το κανάλι Al Qahera της Αιγύπτου που έχει δεσμούς με την κυβέρνηση ανέφερε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/5) επικαλούμενη ανώνυμη πηγή «υψηλού επιπέδου» ότι η επίθεση της Χαμάς στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ της Γάζας με τους νεκρούς και τραυματίες Ισραηλινούς στρατιώτες προκάλεσε αδιέξοδο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button