Πολιτική

Αντιδράσεις για την έλευση Ράμα στην Αθήνα: «Ιδιωτική η επίσκεψη» ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Από έντονες αντιδράσεις συνοδεύεται η έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στις 12 Μαϊου στην Αθήνα, την ώρα μάλιστα που ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Φρέντι Μπελέρης παραμένει στη φυλακή.

Ενώ ο Έντι Ράμα προγραμματίζει ομιλία στο γήπεδο Γαλατσίου, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει επίσημα πως η έλευσή του είναι «αχρείαστη» και η επίσκεψή του ιδιωτική.

«Δεν είναι καλεσμένος μας, αχρείαστη η έλευσή του στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως η επίσκεψή του είναι άκαιρη.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «ιδιωτική» την επίσκεψη Ράμα και σημείωσε πως η κυβέρνηση ενημερώθηκε την Τρίτη.

«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Εχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Εντι Ράμα, είπε «τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Ο ίδιος ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας και τις Ευρωεκλογές και πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τους Αλβανούς στην Ελλάδα.

«Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 του μηνός δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, αλλά δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης της Αλβανίας. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται σε μια μακρά σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών, για να συνεργαστώ με τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας γι’ αυτούς και το Όραμά μας Αλβανία 2030. Αυτά είναι όλα για την επίσκεψή μου στη φιλική γειτονική Ελλάδα», σημείωσε ο Ράμα στο X.

Γεραπετρίτης: «Άκαιρη η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα»

«Άκαιρη» χαρακτήρισε και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης την απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να επισκεφθεί τη χώρα μας την Κυριακή και να συναντηθεί με την αλβανική διασπορά ενόψει των αλβανικών εκλογών του 2025».

Σημείωσε όμως πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα με βαθιά εδραιωμένη τη δημοκρατική συνείδηση, τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ουδέποτε θα μπορούσε να θέσει εμπόδιο στο να έρθει οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης για να απευθυνθεί στη δική του διασπορά, τους δικούς τους συμπατριώτες. Άρα, ουδέποτε θα θέταμε εμείς τέτοιο ζήτημα».

«Εκείνο που πράγματι ισχύει είναι ο άκαιρος χαρακτήρας αυτής της επίσκεψης, δεδομένου του γεγονότος ότι οι αλβανικές εκλογές δεν είναι πριν από το 2025. Από την άλλη πλευρά, βρισκόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών», προσέθεσε.

Σημείωσε όμως ότι «δεν θα επηρεάσει επ’ ουδενί τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την δική μας πορεία προς τις ευρωεκλογές» και πρόσθεσε πως «βεβαίως δεν θα παρεμποδίσουμε, βεβαίως θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται, δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην επίσκεψη αυτή».

Τυπικά, όπως ανέφερε, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για αυτή την επίσκεψη μόλις προχθές την Τρίτη. Σε ό,τι αφορά τον τόπο όπου θα διεξαχθεί η εκδήλωση, σημείωσε πως είναι ένα θέμα το οποίο «αφορά στην ίδια την αλβανική κυβέρνηση και την αλβανική πρεσβεία, διότι αφορά μία επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα, δεν είναι μια επίσκεψη που έρχεται κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης, δεν είναι μια επίσκεψη για την οποία έχει ζητηθεί οποιαδήποτε επισημότητα, άρα τα σημεία τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση του γεγονότος ανήκουν αμιγώς στην αλβανική πλευρά».

Σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την προεκλογική φιέστα που ετοιμάζει στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Συμφωνεί ο κ. πρωθυπουργός με την αντίδραση του Αλβανού ομολόγου του που παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας, ασκεί κριτική στην ελληνική αντιπολίτευση με αφορμή τις αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψή του στις 12/5;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του κ. Ράμα που ενώ κατανοεί “πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός”, σε ό,τι αφορά στην αντίθετη άποψη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, αυτή (η αντίθεση) κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό “ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό”; Είναι ο κ. Ράμα ο αυθεντικός ερμηνευτής του κ. Μητσοτάκη;», συμπληρώνει.

ΠΑΣΟΚ: Προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς

«Η απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει “προεκλογική συγκέντρωση” στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές- και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη και την παραμονή της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα, αποτελεί προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και τη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζουν το γεγονός μιλώντας για “αχρείαστη επιλογή” (ορολογία που χρησιμοποίησε και στη μετατροπή από τον Τούρκο πρόεδρο της Μονής της Χώρας σε τζαμί) και “ιδιωτική επίσκεψη”, σαν να μην πρόκειται για αρχηγό κυβερνήσεως και δη μιας γειτονικής χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν πρόσφατα επιβαρυνθεί».

«Δυστυχώς», συνεχίζει ο κ. Μάντζος, «οι κινήσεις του κ. Ράμα, σε συνδυασμό με την προχθεσινή αναφορά της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε “διμερή θέματα”, αντί για θεμελιώδη ζητήματα ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, αποδεικνύουν τις δυσμενείς συνέπειες των ολέθριων σχετικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης».

«Η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που ενήργησε όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως κομματάρχης, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ανωτέρω εξελίξεις», κατέληξε η ανακοίνωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button