Οικονομία

Γιατί είναι «άδειες» φέτος οι παραλίες – Στην αναμονή για ομπρέλες και ξαπλώστρες

Απουσιάζουν φέτος οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες από πολλές παραλίες της χώρας, κάτι που προκαλεί εντύπωση μετά το χάος που επικράτησε το περσινό καλοκαίρι.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η εφαρμογή Mycoast που «βοηθά» τις καταγγελίες των πολιτών και το μπαράζ προστίμων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2023 φαίνεται πως λειτούργησαν ανασταλτικά για πολλές επιχειρήσεις που τέτοια εποχή, στο παρελθόν, είχαν ήδη στήσει τις ομπρέλες τους.

Ωστόσο, φέτος παρατηρήθηκε πως πληθώρα ακτών παρέμειναν «άδειες», καθώς η διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την εκμίσθωση σε παραλίες και αιγιαλούς βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές έχουν προγραμματιστεί για τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Αν και υπάρχουν επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις, από προηγούμενα έτη, που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Έτσι, όπως φαίνεται, θα χρειαστεί να περιμένουμε περί τα τέλη Ιουνίου για να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις παραλίες που έχουν παραχωρηθεί, την έκταση που έχει δοθεί προς αξιοποίηση και τις υποχρεώσεις από απορρέουν για τον εκμισθωτή.

Η διαδικασία διεξαγωγής των δημοπρασιών περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

1. Η διακήρυξη της δημοπρασίας περιλαμβάνει τον Δήμο, το εμβαδόν, το σκοπό της παραχώρησης, το ελάχιστο τίμημα και τη διάρκεια της παραχώρησης και θα δημοσιεύεται στην πλατφόρμα eauctions.gov.gr, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου, στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στη διαδικτυακή πύλη minfin.gov.gr/ τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν από την δημοπρασία.

2. Η διακήρυξη συνοδεύεται από αεροφωτογραφία, τον κατάλογο των δικαιολογητικών και οδηγίες συμμετοχής.

3. Η δημοπρασία ξεκινά από την τιμή πρώτης προσφοράς (ελάχιστο τίμημα) που εξάγεται αυτόματα από την πλατφόρμα με βάση μαθηματικό τύπο.

  • Για τις συμβάσεις που θα συναφθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025, η τιμή πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μέγιστο μίσθωμα που καταβλήθηκε για την ίδια περιοχή μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

4. Κάθε νέα προσφορά πρέπει να είναι μεγαλύτερη της προηγούμενης, κατά το βήμα της δημοπρασίας το οποίο ορίζεται σε 3% της τιμής εκκίνησης. Η διάρκεια της δημοπρασίας είναι 30 λεπτά.

Αν εντός του τελευταίου τρίλεπτου υποβληθεί αποδεκτή από το σύστημα προσφορά, η δημοπρασία παρατείνεται αυτόματα για άλλα 3 λεπτά.

5. Η αναφορά με το αποτέλεσμα και το ιστορικό της δημοπρασίας εξάγεται ηλεκτρονικά από το σύστημα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το αποτέλεσμα κοινοποιείται έως την επόμενη ημέρα με email στους συμμετέχοντες και ο πλειοδότης καλείται να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο εφάπαξ ή σε τρεις δόσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button