Κόσμος

Υπαναχώρηση με αιχμές από τη Βόρεια Μακεδονία: «Σεβόμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε ανακοίνωση προέβη το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής των 27, θέτοντας θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της χώρας, συνδυαστικά και με τις πρόσφατες αναφορές της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, περί «Μακεδόνων του Αιγαίου».

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη», αναφέρεται σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, ολοκληρώνοντας και αναβαθμίζοντας με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει για την ένταξη στην ΕΕ, ως κορυφαία προτεραιότητά μας στην εξωτερική πολιτική», συμπληρώνεται.

Αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: Όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις νέες προκλήσεις της ηγεσίας της βόρειας Μακεδονίας που όπως είπε αποσκοπούν στην «ντε φάκτο επιβολή διπλής ονομασίας της χώρας», ενώ ταυτόχρονα έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

«Ενημέρωσα, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία: «Πράγματι, καθώς υπήρχε λήμμα για τα ζητήματα της διεύρυνσης, πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία. Για το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button