Κόσμος

Σι Τζινπίνγκ: Πρωτοβουλία και «κοινή δράση» με το Παρίσι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, που έφθασε σήμερα, Kυριακή 5/5, στο Παρίσι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με την Γαλλία και ολόκληρη την διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης», γράφει ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.

«Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν».

Ο Σι διαβεβαιώνει ότι «διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση» στον πόλεμο.

Υπενθυμίζει ότι «έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος».

Η Κίνα, προσθέτει, «έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες».

Μακρόν για σχέσεις Πεκίνου με Μόσχα

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να προωθήσει την «αμοιβαιότητα» στον εμπορικό τομέα και την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία απέναντι σε έναν κινέζο πρόεδρο που συνεχίζει να εκφράζει την υποστήριξή του προς την Ρωσία.

Το Παρίσι θέλει να διασφαλίσει ότι η Κίνα, κύρια σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα προχωρήσει στην φάση της υποστήριξης της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και ότι θα χρησιμοποιήσει τους μοχλούς που διαθέτει απέναντι στην Μόσχα «για να συμβάλει στην επίλυση της σύρραξης», σύμφωνα με την γαλλική Προεδρία.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε μεταφέρει το ίδιο αυτό μήνυμα πριν από έναν χρόνο κατά την διάρκεια της δικής του επίσημη επίσκεψης στο Πεκίνο, με πενιχρά αποτελέσματα.

Μετά την Γαλλία, ο Σι θα επισκεφθεί την Σερβία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν καλές σχέσεις με την Μόσχα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button