Πολιτική

Κασσελάκης: «Όλα ανατρέπονται – Εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

«Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία. Δεν ξέρω τι έχει συντελέσει, ίσως έχει πάψει να αποδίδει η προπαγάνδα της ΝΔ εναντίον μου, ίσως συνέβαλε το έγκλημα των Τεμπών, ίσως είναι οι προτάσεις μας για την φορολόγηση και τις ευρωεκλογές που έκαναν γκελ στην κοινωνία. Το βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε, η διαδικασία των προκριματικών εκλογών για την επιλογή υποψηφίων για τις ευρωεκλογές έχει απήχηση.

«Όλα μπορούν να ανατραπούν και αισθάνομαι ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα δεδομένα που παρατηρώ είναι απολύτως εφικτό να είμαστε πρώτο κόμμα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στους επόμενους δύο μήνες, οι καθαρές προτάσεις μας, η καθαρότητά μας μαζί με την τιμωρητική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και τις καλοτούμπες και την κακή διαχειριστική ικανότητα, μπορεί να μας φέρει πρώτο κόμμα», δήλωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο MEGA.

«Εγώ έχω υποχρέωση να επικοινωνώ με όλα τα κοινά όταν έχω απέναντι μου μια λίστα Πέτσα» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αρνούμενος ότι ο προκάτοχός του λαμβάνει αποστάσεις από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, «πιστεύω ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία» του κόμματος δήλωσε ο κ. Κασσελάκης και αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «επειδή μιλάει για την Αριστερά και την Ευρώπη ισχύει ότι ο προοδευτικός κόσμος έχει μια δύσκολη συνθήκη μπροστά μας», τόνισε.

Παραμένει στην ευρωομάδα της Αριστεράς

Ο κ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ευρω-ομάδα της Αριστεράς, ενώ «είναι η ευκαιρία να δείξουμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη πως χτίζεται ένα αφήγημα κυβερνώσας Αριστεράς, σύγχρονης Αριστεράς», υποστήριξε. Στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε Ευρωεκλογές σε δύο μήνες που θα καθορίσουν το μέλλον της ηπείρου μας. Ας συζητήσουμε το μέλλον επιτέλους» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης στη σκιά του προκατόχου του, εντάσσοντας τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη πολιτική φάση. «Όλα καλοπροαίρετα, αλλά είναι σημαντικό να συζητήσουμε για το μέλλον» τόνισε ο κ. Κασσελάκης.

Σχετικά με την παρούσα πολιτική συγκυρία, «αυτή τη στιγμή, το λέω ειλικρινά, αισθάνομαι και βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία» περιέγραψε, εκτιμώντας πως «πάντως ανεβαίνουμε» ενόψει Ευρωεκλογών. «Η διαδικασία των Προκριματικών έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία» και «μέσα σε δύο μήνες μπορούν όλα να ανατραπούν. Κάθε μέρα που περνάει νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε» αντέτεινε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως «θέλω να κερδίσω, θέλουμε να κερδίσουμε», άποψη που συμμερίζονται, όπως είπε, όλοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με τα δεδομένα που παρατηρώ σήμερα νομίζω ότι είναι πολύ εφικτό να είμαστε πρώτοι» συνέχισε, ενώ προέβλεψε ότι «αν δεν είμαστε, θα είμαστε στις βουλευτικές το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Όπως εξήγησε, «το 52% αποχή δεν είναι απολιτίκ είναι απογοητευμένοι από την πολιτική» και πρόσθεσε ότι «αποτυχία θα είναι αν αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας αν συνεργαστούμε με μηχανισμούς συμφερόντων». Στον αντίποδα, «αυτό το οποίο χτίζουμε είναι ένα κόμμα σε έναν κόσμο που ψάχνει τη βαθιά ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό».. Επιτυχία είναι όταν ένας πολιτικός είναι αυθεντικός όταν δε φοβάται να φανταστεί τη ζωή του έξω από το πολιτικό σύστημα», σημείωσε.

«Η τάση μας είναι ξεκάθαρα ανοδική ίσως και εκθετική» ανέφερε για την πορεία του κόμματος, συμπληρώνοντας πως «εμείς όντας αυθεντικοί, θα πετύχουμε». Ερωτηθείς, εκ νέου στην συνέχεια για τυχόν αποστάσεις του Αλέξη Τσίπρα, «τον άνθρωπο τον αγαπάω πραγματικά» σχολίασε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας πως «όλα αυτά έχουν λυθεί το συνέδριο, μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιο συμπαγής από ποτέ», όπως εξήγησε.

Να αποδείξει ο Ανδρουλάκης ότι δεν είναι εκβιαζόμενος

Σηκώνοντας, παράλληλα, τους τόνους και προς τη Χαριλάου Τρικούπη, «είναι δικό του θέμα να αποδείξει ότι δεν είναι» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης σε ερώτηση για το εάν επιμένει στο χαρακτηρισμό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη ως «εκβιαζόμενου», οξύνοντας την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο κομμάτων. «Προφανώς δεν θα έλεγα ότι εμπνέει εμπιστοσύνη ότι δεν υπάρχει κάτι εκεί» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «εγώ απευθύνω έναν χαρακτηρισμό βάσει δεδομένων που παρατηρώ».

Σε ερώτηση μάλιστα για μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ ο κ. Κασσελάκης απάντησε κατηγορηματικά «όχι», αντιτείνοντας πως «ο ρόλος μου είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να χτίζει μέτωπα με την κοινωνική αντιπολίτευση», ενώ χαρακτήρισε το «μισό ΠΑΣΟΚ» ως μη προοδευτικό.

Ασφάλεια – Τέμπη

Για την ασφάλεια του πολίτη και τον ρόλο της Αστυνομίας είπε: «Προφανώς υπάρχει ένα θεσμικό ζήτημα με την Αστυνομία. Πριν έναν χρόνο είχαμε νεοναζί Κροάτες που διέσχισαν την χώρα και έφθασαν με ρόπαλα στους σταθμούς του Μετρό. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό. Έχουμε μέσα σε έναν χρόνο αλλάξει τρεις υπουργούς».

Ωστόσο ξεκαθάρισε: «Δεν βάζω όλους τους αστυνομικούς στο ίδιο τσουβάλι. Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι φταίνε όλοι. Πολλοί είναι λαϊκά παιδιά πρέπει να πληρώνονται καλύτερα. Ωστόσο έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει να επιλέγεται από την Βουλή, πρέπει να ενισχύσουμε την αστυνομία της γειτονιάς. Η ανθρώπινη ζωή είναι η πρώτη μας μέριμνα. Αν χρειαστούν προσλήψεις να γίνουν. Όμως είμαστε η δεύτερη σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, χώρα στην Ευρώπη. Πρέπει να εξετάσουμε γιατί η στελέχωση δεν αποδίδει».

Σε ερώτηση για το αν οι αστυνομικοί θα πρέπει να κάνουν χρήση του όπλου τους είπε: «Ότι είναι στο νομικό πλαίσιο να επιτρέπεται. Είμαι της φιλοσοφίας ότι το όπλο πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή. Αν υπάρχει απειλή για τον αστυνομικό θα πρέπει να μπορεί να κάνει χρήση. Όμως είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην πρόληψη. Επίσης πρέπει να αντιμετωπίσουμε την έμφυλη βία».

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να επεμβαίνει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια σε περιπτώσεις βανδαλισμών ή καταλήψεων απάντησε: «Ήδη επιτρέπεται σε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας. Αλλά εμπιστευόμαστε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Σε περιπτώσεις καταλήψεων πρέπει να λειτουργεί το αυτοδιοίκητο και οι φοιτητές και η σύγκλητος να δίνουν την λύση. Θα πρέπει όμως να εξετάζεται για ποιο λόγο υπάρχει η κατάληψη. Αν είναι βανδαλισμός να υπάρχει επέμβαση. Αν είναι για λόγους διαμαρτυρίας και διεκδίκησης όχι. Δεν είμαι υπέρ των βανδαλισμών. Αλλά ούτε πρέπει να βαπτίζουμε κάθε κατάληψη ως παράνομη ή ανήθικη».

Σε ερώτηση για την κατηγορία της κυβέρνησης ότι «εργαλειοποιεί τα Τέμπη» είπε:

«Μας είπαν βδέλλες, μιλάνε για τοξικότητα, είπαν ότι υποκινούσαμε βία στις 25 Μαρτίου. Ωστόσο άκουσα τον πρωθυπουργό να αλλάζει στάση στο θέμα του φορτίου της αμαξοστοιχίας».

Στο σημείο εκείνο της συνέντευξης έπαιξε από το κινητό του παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού για τα Τέμπη και στην συνέχεια σχολίασε:

«Τα ψεύδη πρέπει να αποκαλύπτονται όπως και για την τηλεεκπαίδευση στην Γαύδο. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν υπήρχε τίποτε εύφλεκτο στην εμπορική αμαξοστοιχία. Σήμερα είπε ότι δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Ο πρωθυπουργός, στο έγκλημα των Τεμπών που συγκαλύπτει, είπε ψέματα στην κάμερα.

«Επίσης το πρωί του μπαζώματος το γνώριζε ή δεν το γνώριζε; Να μας πει για ποιο λόγο πριν από τις εκλογές είπε ψέματα. Έλεγε ‘δεν ντρέπεστε να βάζετε τέτοιες φοβίες στον κόσμο’. Όμως δεν είμαστε όλοι πρόβατα στο μαντρί σαν τους βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούν τον κ. Καραμανλή. Δεν βρέθηκε ούτε ένας να διαχωρίσει την θέση του. Επίσης τι έγινε με τα ηχογραφημένα; Μακάρι να έχει την ευθιξία να πει την αλήθεια και να στείλει τον υπουργό του στην Δικαιοσύνη”. Δεσμεύτηκε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση δεν θα υπάρχει “ασυλία βουλευτών και υπουργών»

«Έχω εμπιστοσύνη αλλά οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης είναι πολύ αργοί»

Σε ερώτηση για το αν εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη είπε: «Έχω εμπιστοσύνη αλλά οι ρυθμοί της είναι πολύ αργοί. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως το βασικό είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών”. Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Για τις προτάσεις του για το φορολογικό και εάν θα έχουν αποτέλεσμα την μείωση των δημοσίων εσόδων είπε: “Αλλάζουμε το φορολογικό μείγμα. Είμαστε υπέρ του μηδενικού ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και της μείωσης του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ για τα καύσιμα και την ενέργεια”. Ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε ότι θα αλλάξει η φορολόγηση των μερισμάτων και ότι συνολικότερα με την πρόταση του προκύπτει ανακατανομή της φορολογίας κατά τρόπο που να μην υπάρχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα ενώ αντίθετα θα υπάρχει αναπτυξιακή ώθηση. Είπε μεταξύ άλλων: “Αλλάζουμε τον φόρο στα μερίσματα και προκύπτει έσοδο, είναι δίκαιο και αναπτυξιακό. Από τα μερίσματα θα προκύψει 1,8 δισ. πλεόνασμα που επιτρέπει να μειωθεί η κλίμακα στο ατομικό εισόδημα. ΜΕ την πρόταση μας κερδίζει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Καταργείται η προκαταβολή φόρου. Θα έχουμε έναν απλό κώδικα με σταθερότητα δεκαετίας”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button