Πολιτική

Μητσοτάκης: Μιλάμε από θέση αυτοπεποίθησης με την Τουρκία

«Μιλάμε από θέση αυτοπεποίθησης με την Τουρκία χωρίς ωστόσο να απεμπολούμε τις κόκκινες γραμμές μας. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε πάρα τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό», τόνισε σε συνέντευξή του αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να βρίσκουμε κοινές λύσεις. Φαίνεται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά», δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Alpha.

«Η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουμε ανοιχτούς διαύλους με τη γείτονα Τουρκία. Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάχτυλο στην σκανδάλη», τόνισε.

Xαρακτήρισε αχρείαστη και προκλητική την μετατροπή της Μονής σε τζαμί και δήλωσε ότι θα θίξει στη συνάντηση με τον Ερντογάν το συγκεκριμένο ζήτημα, «αν δηλαδή υπάρχει δυνατότητα αντίστροφης αυτής της απόφασης».

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2019 και αναπτύξαμε ισχυρές συμμαχίες. Η χώρα είναι πολύ πιο ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει εμπέδωση του καλού κλίματος. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες. Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό που ήταν το μείζον θέμα το 2019. Αντί για παράνομους μετανάστες, τώρα από την Τουρκία έχουμε νόμιμους τουρίστες με το πρόγραμμα της visa. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάχτυλο στη σκανδάλη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στην αυριανή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα.

«Δεν είναι ο πιο κατάλληλος ο χρόνος της επίσκεψης αλλά δεν του δίνουμε ως κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη Βόρεια Μακεδόνια

«Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω πώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Δέχθηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους. Ας κάνουμε λίγο υπομονή θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν θέσεις της νέας κυβέρνησης και μετεκλογικά, αλλιώς θα έχουμε ζητήματα», δήλωσε για την επικράτηση του VMRO στη Β. Μακεδονία.

Ακρίβεια

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ακρίβεια που εμφανίζεται στην αγορά: «Είναι πραγματικό πρόβλημα, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα. Δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια. Η ακρίβεια αφορά κυρίως τα σουπερ μάρκετ. Αν δούμε για παράδειγμα τους λογαριασμούς ρεύματος οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είχαν αποτέλεσμα. Κάνουμε παρεμβάσεις στην λειτουργία της αγοράς, ώστε όλοι να τηρούν το νόμο. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στο τέλους του κύκλου του έντονου πληθωρισμού. Όταν οι τιμές αρχίσουν να υποχωρούν θα πρέπει να τις συγκρίνουμε και με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών».

Οικονομία

«Δεν υπάρχει περίπτωση ως πρωθυπουργός να διακινδυνεύσω την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Οποιοδήποτε μέτρο προτείνει η αντιπολίτευση θα πρέπει να αναφέρει από που θα προκύψουν οι πόροι. Οι εξαγγελίες της είναι ακοστολόγητες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Φορολογία

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και στην φορολόγηση τονίζοντας ότι στην παρούσα κατάσταση είναι δύσκολο να δοθούν στους συνταξιούχους 13η και 14η σύνταξη.

«Υπάρχει προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα, θεωρώ ότι η προοδευτική φορολόγηση είναι δίκαιη. Δεν μπορεί στην παρούσα κατάσταση να δοθούν 13η και 14η σύνταξη στους συνταξιούχους, ούτε να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες. Οι εργοδοτικές εισφορές και η μείωσή τους είναι στόχος της κυβέρνησης», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Μεταρρυθμίσεις

«Δρομολογούμε μεγάλες αλλαγές. Έχουμε όμως σκληρές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ζήτησα μια τετραετία για να μπορέσω να κάνω τις αλλαγές. Ξέρω ότι πρέπει να πατάω πολιτικό γκάζι και να μην υπολογίζω το πολιτικό κόστος», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στον τομέα της Υγείας.

Ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές τονίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα βγουν πολιτικά μηνύματα.

«Η ΝΔ πρέπει να βγει ισχυρή από τις ευρωεκλογές ώστε να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα θα βγουν πολιτικά μηνύματα από τις ευρωεκλογές. Οι πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα ότι δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές. Αν δημιουργηθεί καθεστώς αστάθειας ή αμφισβήτησης της κυβέρνησης μόνο κακό θα κάνει στη χώρα. Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε καθεστώς αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευσης δεν θα γυρίσω πίσω στο επίπεδο τοξικότητας που είχε η πολιτική αντιπαράθεση το 2012 και το 2015. Δεν θα αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε επιθέσεις με έντονα προσωπικά στοιχεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button