Γιώργος Μαζωνάκης: Κρίνεται η «τύχη» των γιατρών – «Βαρίδι» τα ψηφιακά πειστήρια και οι καταθέσεις

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκεται το κρίσιμο διάστημα από την ώρα που έσβησε το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης μέχρι την ώρα που κλήθηκε το ΕΚΑΒ και επάνω σε αυτό το σημείο οι δύο γιατροί καλούνται να δώσουν σαφείς εξηγήσεις. Πώς και γιατί τους πήρε… 87 λεπτά μέχρι να καλέσουν σε βοήθεια.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι η φωτογραφία που τραβήχτηκε από κινητό με τον Γιώργο Μαζωνάκη ξαπλωμένο στο κρεβάτι της θεραπείας. Εδώ τα ερωτήματα είναι δύο: Για ποιο σκοπό τραβήχτηκε η φωτογραφία και γιατί στη συνέχεια σβήστηκε από την ηλεκτρονική συσκευή την ώρα που το ζευγάρι προσερχόταν στο ΑΤ Κυψέλης για να καταθέσει μαρτυρίες
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, ο 58χρονος γιατρός αναμένεται να ισχυριστεί ότι απουσίαζε για φαγητό την ώρα του περιστατικού και ότι δεν είχε εμπλοκή στη θεραπεία, ενώ από την άλλη η σύζυγός του θα αποδώσει τις αντιφάσεις στον «πανικό της στιγμής». Για τα μηχανήματα, θα υποστηρίξουν ότι είχαν ενημερώσει αρμοδίως τον ΙΣΑ.
Στον ανακριτή ο φάκελος με τα ψηφιακά στοιχεία
Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα της Κυριακής (13/9) στον ανακριτή βρίσκεται ο φάκελος με τα ψηφιακά στοιχεία που ανέκτησαν τα στελέχη των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, οι οποίοι έκαναν φύλλο και φτερό μηχανήματα στο ιατρείο, αλλά και κινητά τηλέφωνα.
Στον φάκελο που έχει στα χέρια του ο ανακριτής, βρίσκονται η φωτογραφία που ανακτήθηκε από το κινητό της γιατρού και δείχνει τον Γιώργο Μαζωνάκη ξαπλωμένο στο κρεβάτι της ιδιωτικής κλινικής, φορώντας κοντομάνικο, έχοντας φλεβοκαθετήρα στο δεξί του χέρι και τα μάτια του κλειστά. Η φωτογραφία θεωρείται κρίσιμο στοιχείο καθώς θα δώσει απάντηση στο αν και τι ώρα ξεκίνησε η πλασμαφαίρεση στον Γιώργο Μαζωνάκη, αλλά και εάν η φωτογραφία τραβήχτηκε όταν ο τραγουδιστής ήταν στη ζωή ή όχι.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτογραφία στάλθηκε σε έμπειρο ιατροδικαστή από τον οποίο ζητήθηκε να την εξετάσει προσεχτικά και να αποφανθεί -εφόσον αυτό είναι εφικτό – εάν ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν ήδη νεκρός.
«Καίει» τους γιατρούς η κατάθεση του οδηγού ταξί
Εξάλλου, ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Γιώργο Μαζωνάκη λίγο πριν μπει στο ιατρείο του Κολωνακίου είναι ο οδηγός ταξί, η κατάθεση του οποίου αποτελεί «κλειδί» για την εξέλιξη των ερευνών και της διασταύρωσης της ώρας άφιξής του, με τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων γιατρών.
Ο οδηγός κατέθεσε ήδη στις αστυνομικές αρχές και όσα υποστήριξε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί.
Μιλώντας στο Mega υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι πήρε την Γιώργο Μαζωνάκη από το σπίτι του στη Βούλα για να τον μεταφέρει στο Κολωνάκι.
Στη διαδρομή του ζήτησε να κάνουν μια στάση σε ένα φαρμακείο για να πάρει κάτι και συνέχισαν τη πορεία τους μέχρι που τον άφησε στο ιατρείο στο Κολωνάκι στη 13:55. Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι των γιατρών είχε ισχυριστεί ότι έφθασε στις 16:00.
«Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε, να πω την αλήθεια, τη δική μου την αλήθεια, σε σχέση με τον πελάτη μου. Δεν ξέρω αν θα τα βρει η δικαιοσύνη, η οικογένειά του. Πρέπει να χαιρετήσουμε τον Γιώργο από απόψε, και αύριο φεύγει. Και για την οικογένειά του και για εμάς» δήλωσε ο οδηγός ταξί, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Μπορεί να μην πάνε καν φυλακή»
Από την πλευρά της, η οικογένεια του Γιώργου Μαζωνάκη δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας. Οι συνήγοροί της θα ζητήσουν την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, καθώς και την άμεση άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των δύο εμπλεκόμενων γιατρών.
Μάλιστα, ο δικηγόρος του Γιώργου Μαζωνάκη, Χαράλαμπος Λυκούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως η αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με δόλο είναι απαραίτητη, καθώς με την υφιστάμενη κατηγορία της «θανατηφόρας έκθεσης», υπάρχει πιθανότατα οι δύο γιατροί να μην μπουν καν στη φυλακή.
Οι ποινές για «θανατηφόρα έκθεση»
Οι δύο γιατροί από το βράδυ της Παρασκευής έχουν κατηγορηθεί για μια ιδιαίτερα σοβαρή ποινική κατηγορία τη «θανατηφόρα έκθεση», η οποία δεν ταυτίζεται με την ανθρωποκτονία. Το ζητούμενο για τις Αρχές είναι να διαπιστωθεί εάν, μέσα από πράξη ή παράλειψη, δημιουργήθηκε για τον γνωστό καλλιτέχνη που βρισκόταν υπό την προστασία ή την ιατρική φροντίδα των κατηγορουμένων μια κατάσταση στην οποία ο Γιώργος Μαζωνάκης έμεινε αβοήθητος και εκτέθηκε σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα τελικά να επέλθει ο θάνατός του.
Η βασική μορφή του αδικήματος αφορά εκείνον που «εκθέτει» έναν άνθρωπο και με τον τρόπο αυτόν τον καθιστά αβοήθητο. Το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα καλύπτει και την περίπτωση κατά την οποία κάποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που βρίσκεται υπό την προστασία του ή απέναντι στο οποίο έχει υποχρέωση να παρέχει περίθαλψη ή φροντίδα.
Το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει επακριβώς:
Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα:
α) βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών,
β) θάνατο, επιβάλλεται κάθειρξη εώς δέκα έτη.
Τι ισχύει στην «ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο»
Ωστόσο, σε περίπτωση που το αίτημα της οικογένειας του Γιώργου Μαζωνάκη γίνει δεκτό και η κατηγορία κατά των δύο γιατρών αναβαθμιστεί, η νομική τους θέση θα επιδεινωθεί δραματικά, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αδικήματα αφορά τόσο στο πλαίσιο των ποινών, όσο και στον νομικό ορισμό της υπαιτιότητας.
Στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (αιτούμενη αναβάθμιση), το άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι ο κατηγορούμενος τιμωρείται αποκλειστικά με ισόβια κάθειρξη.
Στη θανατηφόρα έκθεση, το σκεπτικό είναι ότι οι κατηγορούμενοι άφησαν αβοήθητο ένα άτομο που είχαν υπό την προστασία τους (π.χ. ασθενή), προκαλώντας τον θάνατό του, χωρίς όμως να επιδιώκουν ή να αποδέχονται εξαρχής το θανατηφόρο αποτέλεσμα ως πιθανότητα της συμπεριφοράς τους.
Στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, η δικαστική αρχή θα πρέπει να δεχθεί ότι οι γιατροί προέβλεψαν ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους (όπως η καθυστέρηση ειδοποίησης του ΕΚΑΒ, η αναζήτηση οδηγιών ανάνηψης μέσω τεχνητής νοημοσύνης ή οι χειρισμοί κατά την πλασμαφαίρεση) θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο του τραγουδιστή, και παρά ταύτα συμβιβάστηκαν με αυτό το ενδεχόμενο και το αποδέχτηκαν.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οι κατηγορούμενοι δεν αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα «έτη» φυλάκισης, αλλά την απόλυτη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Ωστόσο, στην πράξη η τελική έκτιση της ποινής μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο μέσω δύο νομικών οδών:
Αναγνώριση Ελαφρυντικών: Εάν το δικαστήριο αναγνωρίσει στους κατηγορούμενους κάποιο ελαφρυντικό (π.χ. πρότερος σύννομος βίος), η ποινή των ισοβίων «σπάει» και μειώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, το πλαίσιο ποινής μετατρέπεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη 5 έως 15 ετών (ή έως 20 έτη ανάλογα με τον συνδυασμό διατάξεων).
Πραγματική Έκτιση (Αποφυλάκιση): Ακόμη και αν επιβληθούν οριστικά ισόβια, ο καταδικασθείς δεν μένει στη φυλακή για πάντα. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, για να θεμελιώσει κανείς δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης υπό όρους, πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 18 έτη πραγματικής φυλάκισης.
Ολονυχτία στο λαϊκό προσκύνημα
Εν τω μεταξύ, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Νίκαιας το βράδυ της Κυριακής συνεχιζόταν η αθρόα προσέλευση κόσμου για να αποχαιρετήσει τον Γιώργο Μαζωνάκη, η σορός του οποίου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά την ημέρα και ώρα της ταφής.
Καθώς το αυτοκίνητο με τη σορό του πλησίαζε αργά την εκκλησία, από τα μεγάφωνα ακουγόταν το τραγούδι του «ώρες μικρές» και το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «αθάνατος» ενώ έραινε με λουλούδια το μαύρο φέρετρο.
Κόσμος συνέρρεε μέχρι και αργά το βράδυ στη Αγία Τριάδα Νίκαιας για να αποχαιρετίσει τον Γιώργο Μαζωνάκη
CNN Greece / Νίκος Ραζής
Στο προαύλιο της εκκλησίας όπου φίλοι και θαυμαστές του άρχισαν από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής να συγκεντρώνονται για να τον αποχαιρετήσουν εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές.

Η σορός του Γιώργου Μαζωνάκη φθάνει στην εκκλησία στη Νίκαια
CNN Greece / Νίκος Ραζής
Εκατοντάδες πολίτες με δάκρυα στα μάτια κρατώντας λουδούδια, και τραγουδώντας τις μεγάλες του επιτυχίες έσπευσαν να πουν το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο καλλιτέχνη.

Η σορός του Γιώργου Μαζωνάκη φθάνει στην εκκλησία στη Νίκαια
CNN Greece / Νίκος Ραζής
Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκή αγρυπνία μέχρι τις 13:00 της Δευτέρας. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί παρουσία κόσμου, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Γ’ Νεκροταφείο στη Νίκαια.
Οι πολίτες με μια φωνή τραγουδούσαν τις αγαπημένες επιτυχίες του Μαζωνάκη ανάμεσα στις οποίες και οι «ώρες μικρές» και «Φεύγω αλλά…».





