Οικονομία

Κρασί: Οι αγορές που έδωσαν ώθηση στην αξία των ελληνικών εξαγωγών

Αυξημένη κατά 3,6% ήταν μέση τιμή πώλησης των ελληνικών κρασιών προς τις χώρες της Ε.Ε. το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 5,8% σε τρίτες χώρες ενώ οι συνολικές εξαγωγές κατέγραψαν μικρή αύξηση σε αξία κατά 0,73%, καθώς το ίδιο διάστημα ήταν μειωμένες σε ποσότητα.

Ώθηση στην αύξηση αποστολών κρασιού το 2023 έδωσαν ως προς την αξία και την τιμή μονάδας η Γαλλία, η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Πολωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων.

Η μέση τιμή μονάδας στις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στα 2,69 ευρώ ανά kg το 2023 έναντι 2,58 ευρώ ανά kg το 2022 ενώ στις τρίτες χώρες, σε 5,80 ευρώ ανά kg έναντι 5,64 ευρώ ανά kg. Σε επίπεδο 5ετίας καταγράφηκε αύξηση 14,6% και 15,49% αντίστοιχα, γεγονός που, όπως επισημαίνεται, σταθεροποιεί την διαχρονική άνοδο της μέσης τιμής, επιτυγχάνοντας εν μέρει τον στόχο της αύξησης της αντιλαμβανόμενης αξίας του ελληνικού οίνου, στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Τα εξαγωγικά μεγέθη το 2023 παρουσιάζουν άνοδο σε αξία, σε επίπεδο μέσου όρου πενταετίας, η οποία ανέρχεται στο 19,68%. Στα στοιχεία της 5ετίας αποτυπώνεται επίσης η δυναμική του ελληνικού κρασιού στις αγορές των τρίτων χωρών, αφού καταγράφεται μέση αύξηση κατά 41,02%.

Μείωση της ποσότητας των εξαγωγών

Την ίδια στιγμή, μείωση της τάξης του -3,4% καταγράφηκε το 2023 στην ποσότητα των εξαγωγών (28.853 τόνοι το 2023 έναντι 29.870 τόνων το 2022), ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση που είχαν εμφανίσει το 2022 σε σύγκριση με τα έτη που είχαν προηγηθεί εν μέσω πανδημίας. Στις χώρες της ΕΕ η μείωση της ποσότητας των εξαγωγών έφτασε το –2,99% σε ετήσια βάση και το – 6,61% σε επίπεδο 5ετίας, η οποία αποδίδεται στην μετατόπιση του χαρακτηρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου από χώρα της ΕΕ σε τρίτη χώρα, από το 2023. Προς τρίτες χώρες οι ελληνικές εξαγωγές το 2023 μειώθηκαν κατά – 4,54% σε ποσότητα ωστόσο σε επίπεδο 5ετίας αυξήθηκαν κατά 22,69%.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button