Πολιτική

Καιρίδης: Θα προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης

«Είμαστε πάνω σε μία τεκτονική πλάκα που κινείται. Τέτοια διεθνή αναταραχή και τέτοια αναστάτωση δεν είχε ποτέ υπάρξει και δυστυχώς η Κρήτη είναι η νοτιότερη περιφέρεια της Ευρώπης και η πιο κοντινή στην εύφλεκτη περιοχή. Για τον λόγο αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και όχι με μικροπολιτική» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, που από το πρωί πραγματοποίησε συναντήσεις στο Ηράκλειο, με επίκεντρο την αύξηση της μεταναστευτικής ροής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Καιρίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι «οι ροές που έχουν εμφανιστεί στην Κρήτη είναι μικρές για τα δεδομένα που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα αλλού» ωστόσο σημείωσε ότι «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προληπτικά, ιδίως γιατί έχουμε να κάνουμε με μια περιφέρεια τόσο σημαντική και κρίσιμη, όπως είναι η Κρήτη, που πέρα από τη μεγάλη της προσφορά στην ιστορία και στο έθνος, είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια της πατρίδας μας και εμείς αυτό θέλουμε να το προστατεύσουμε, να το διαφυλάξουμε και να θωρακίσουμε».

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι κατανοεί πλήρως τις όποιες ανησυχίες εκφράζουν τοπικοί φορείς του νησιού σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών φιλοξενίας, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανείς δεν μιλάει για κάτι μόνιμο, όπως αυτά που υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα. Μιλάμε για μία υποδομή που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε με ασφάλεια το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και τη μεγάλη εμπειρία που έχουμε, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και στο βαθμό που το πρόβλημα επιμείνει». Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι «πρέπει να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα διάχυσης σε πλατείες και λιμάνια, ιδίως σε μια περιφέρεια που είναι η βιτρίνα της χώρας και που ετοιμάζεται να υποδεχθεί 5 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες στο 2024», επισημαίνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν, την εικόνα, τη φήμη, το όνομα της Κρήτης».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι δίπλα στην κοινωνία της Κρήτης»

Επιπρόσθετα σημείωσε: «Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω, ούτε να επιβάλλω. Ήρθα για να συζητήσω με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, τους δημάρχους, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να τους πω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δίπλα στην κοινωνία της Κρήτης». Και συμπλήρωσε ότι «η Κρήτη, η θωράκισή της και η αντιμετώπιση του προβλήματος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, είναι προτεραιότητα» και «αποτυχία όλων μας θα είναι εάν έρθει το καλοκαίρι και έχουμε στο λιμάνι των Χανίων ή του Ηρακλείου καταστάσεις όπως είχαμε στην Ιταλία. Στη Λαμπεντούσα ή στη Σικελία».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργατών γης, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε ότι το υπουργείο έχει πάρει μία σειρά από πρωτοβουλίες, ενώ αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει για τη μόνιμη απασχόληση μεταναστών που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην χώρα και μετράει ήδη, όπως τόνισε, 14.000 εγγεγραμμένους, συμπληρώνοντας ότι έχουν λάβει προσωρινή άδεια περίπου 4.000 άτομα, ενώ έκανε αναφορά και στις διακρατικές συμφωνίες.

«Προχωράμε στις διακρατικές συμφωνίες με 6 χώρες. Ινδία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες από την Ασία και Γεωργία, Μολδαβία και Αρμενία από την Ευρώπη» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος τόνισε ότι ενεργοποιείται και η συμφωνία που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια με την Αίγυπτο, η οποία ήδη τροφοδοτεί με αλιεργάτες.

«Από εκεί και πέρα έχουμε μία σειρά από νέες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που συζητήσαμε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, με το οποίο παρατείνονται οι άδειες διαμονής από τρία σε πέντε χρόνια και οι επί μακρόν από πέντε σε επτά χρόνια» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δήμων για τη φιλοξενία και τη μετακίνηση μεταναστών, ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα προβλεφθεί να λαμβάνουν πόρους και οι δήμοι που δεν φιλοξενούν στα διοικητικά τους όρια μονάδες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Γαύδου, σημειώνοντας ότι θα λάβει στήριξη 120.000 ευρώ.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, επιπλέον, ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πάρα πολύ δύσκολο, τοξικό και πολύ δηλητηριώδες. Έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη από την Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα. Η Ελλάδα σήμερα προβάλλει ως αξιέπαινο μοντέλο διαχείρισης του μεταναστευτικού και αυτό το λέμε χωρίς καμία αίσθηση έπαρσης και αλαζονείας».

«Η Ελλάδα που κερδίζει, που προοδεύει, που προχωράει μπροστά…»

Τέλος, αναφέρθηκε και στη μάχη των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι «οι παραδόσεις του Βενιζελισμού και του Καραμανλισμού εκπροσωπούν την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της αισιοδοξίας, την Ελλάδα που κερδίζει, που δεν φοβάται, που διεκδικεί, που πετυχαίνει, που προοδεύει, που προχωράει μπροστά. Αυτή ήταν η Ελλάδα που νίκησε και στις περσινές εκλογές και αυτή είναι η Ελλάδα που θα παλέψει για να ξανανικήσει και στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές στις 9 Ιουνίου του 2024, απέναντι στην Ελλάδα της μεμψιμοιρίας, της εσωστρέφειας, του λαϊκισμού και εν τέλει τον άναρθρων κραυγών χωρίς αποτέλεσμα».

Ο Δημήτρης Καιρίδης πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς. Παράλληλα, παρουσία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Γιώργου Αλεξανδράκη, είχε συνάντηση με τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, με την διοικήτρια της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ και τον διοικητή της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Τέλος, επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button