Οικονομία

Ακρίβεια: «Πικρό» το πορτοκάλι – Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του

Ως το «νέο ελαιόλαδο» χαρακτηρίζεται πλέον, λόγω της έκρηξης της τιμής του, το πορτοκάλι, ενώ το κόστος του χυμού πορτοκαλιού που αποτελεί την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, στην παραγωγή χυμών και αναψυκτικών, απασχολεί όλο και εντονότερα τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων. 

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και οι ζημιές στις καλλιέργειες σε χώρες που αποτελούν τους μεγάλους παγκόσμιους προμηθευτές οδήγησαν τον προηγούμενο χρόνο, τις τιμές του χυμού πορτοκαλιού σε ιστορικά υψηλά. Ενδεικτικά είναι επίσης όσα αναφέρονται στο μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς για τον Ιανουάριο 2024, όπου επισημαίνεται πως οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού κατέγραψαν το 2023 αύξηση κατά 55,14%.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, η οποία δραστηριοποιείται στην κατηγορία των αναψυκτικών, ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, Chief Marketing Officer της εταιρείας, σημείωσε πως το πορτοκάλι αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 150%. Κάτι που σημαίνει πως αντίστοιχα αυξάνεται για τις επιχειρήσεις, το κόστος παραγωγής των προϊόντων, στα οποία αποτελεί την πρώτη ύλη, όπως είναι η πορτοκαλάδα.

Η διεθνής διαταραχή στην τροφοδοσία και η αυξημένη ζήτηση

Η σημαντικά μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες, σε Βραζιλία και Καλιφόρνια, που αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές χυμού πορτοκαλιού της αγοράς, προκάλεσε τεράστια αναταραχή στην τροφοδότηση των χωρών της Ευρώπης. Η αδυναμία, λοιπόν, που παρατηρείται ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που συνεχίζει να υπάρχει από τις χώρες στις οποίες κατευθύνονταν οι ποσότητες αυτές, οδηγεί σε αύξηση των τιμών, όπως επισημαίνει στο στο CNN Greece ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Είναι ενδεικτικό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ότι η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει διπλασιαστεί και πλέον πωλείται στην τιμή που κόστιζαν την περασμένη χρονιά τα νωπά πορτοκάλια. Συμπληρώνει μάλιστα πως σε πολλές χώρες, διαβλέποντας πως τη φετινή χρονιά, οι ποσότητες που προέρχονται από τη Βραζιλία δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για την παραγωγή των προϊόντων με βάση τον χυμό πορτοκάλι, προωθούν την παραγωγή των mix χυμών. Η κατάσταση, μάλιστα, όσον αφορά στην πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, δεν φαίνεται να εξομαλύνεται με τον κ. Πολυχρονάκη να εκτιμά πως πιθανόν να δούμε και περαιτέρω αύξησή τους.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι στη χώρα μας την παρασκευή των χυμών που πωλούνται στην αγορά, όπως εξηγεί ο ίδιος, συνήθως χρησιμοποιείται χυμός τόσο από ελληνικά πορτοκάλια που είναι περισσότερο όξινα αλλά και ποσότητες από εκείνα της Βραζιλίας που είναι πιο γλυκά, ώστε επιτευχθεί η τελική γεύση που γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button