Ελλάδα

Αλκυονίδες 2024: Μέχρι πότε θα κρατήσουν – Πού θα φθάσει ο υδράργυρος

Σε εξέλιξη είναι οι Αλκυονίδες με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι οι ηλιόλουστες μέρες θα διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Από την περασμένη Κυριακή η θερμοκρασία για την εποχή είναι ήδη στα ύψη, με τον υδράργυρο να βρίσκεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια.

Στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο μετεωρολόγος τόνισε πως οι υψηλές θερμοκρασίες – οι οποίες είναι πάνω από 10 με 12 βαθμούς Κελσίου για την εποχή – θα διαρκέσουν τουλάχιστον για 10 μέρες, κάνοντας λόγο για θερμοκρασιακή «ανωμαλία».

«Καλή εβδομάδα! Εντυπωσιακή θα είναι η θερμοκρασιακή “ανωμαλία” των επόμενων ημερών στη χώρα μας, με τον υδράργυρο στην καρδιά του χειμώνα να σκαρφαλώνει 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή εξαιτίας της μεταφοράς θερμών αερίων μαζών από νοτιοτερα γεωγραφικά πλάτη δεν θα επηρεάσει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες φαίνεται να διατηρούνται για το επόμενο δεκαήμερο», έγραψε.

Την ίδια στιγμή και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – ΕΜΥ- Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτηση του τόνισε πως οι Αλκυονίδες ημέρες κρατούν περισσότερο στην Αττική, εξηγώντας τον λόγο.

Ο καιρός έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση και φαίνεται πως ξεκινούν οι Αλκυονίδες, ωστόσο όπως διευκρινίζει ο κύριος Κολυδάς δεν θα είναι για όλη τη χώρα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου

Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να «κυλήσει» με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.

Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.

Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button