Πολιτική

Αναχωρούν οι αγρότες από το Σύνταγμα – Στα μπλόκα οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις

Αναχωρούν στις 11:00 από το Σύνταγμα τα περίπου 130 τρακτέρ, που «πλημμύρισαν» το κέντρο της Αθήνας την Τρίτη (20/2), με τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών να αναμένεται να ληφθούν κατά την επιστροφή τους στα μπλόκα. 

Η αναχώρηση των εργαζόμενων του κλάδου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τμηματικά και συντεταγμένα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία ή και ακτοπλοϊκώς αναχώρησαν ήδη από το βράδυ της Τρίτης (20/2).

Για την διασφάλιση της ομαλής αποχώρησής τους από την Αθήνα, η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ήδη από τις 10:00 το πρωί έχει ζητηθεί από τους αγρότες να παραταχθούν κατά μήκος του δρόμου για να εκκινήσει η αναχώρησή τους, ενώ θα ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδρομή, από την οποία αφίχθησαν την Τρίτη.

«Εκτόνωση» εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη

Και ενώ η «απόβαση» στην πρωτεύουσα αποτέλεσε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, με σκοπό να απαιτήσουν την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων που έχουν διατυπώσει προς την κυβέρνηση, κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο CNN Greece, εκτιμούν πως θα ακολουθήσει η εκτόνωση του αγροτικού κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, έχει καταστεί ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον ενίσχυση του κλάδου και πως «ό,τι είναι να κάνουμε το κάναμε».

Στο μεταξύ, οι αγρότες επιμένουν πως εάν δεν δοθεί λύση στα προβλήματά τους ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Την Πέμπτη, μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν όλοι για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Παράθυρο για νέα μέτρα τον Ιούνιο ή στη ΔΕΘ

Κυβερνητικά στελέχη στέλνουν όμως ένα πλάγιο μήνυμα στους αγρότες που βρίσκονται ετοιμοπόλεμοι πάνω στα τρακτέρ. Διαμηνύουν πως υπάρχει μια «θετική πρόθεση» από την Κυβέρνηση να γίνει κάτι καλύτερο και για το αγροτικό πετρέλαιο, που αποτελεί το βασικότερο αίτημα των αγροτών.

Αυτό που λένε στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Δείχνουν προς τον Ιούνιο και τονίζουν πως αν υπάρξει χώρος ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα εξετάσει και αυτό το αίτημά τους.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως αυτό το είπε κεκλεισμένων των θυρών και ο πρωθυπουργός στους 15 εκπροσώπους των μπλόκων, οι οποίοι βρέθηκαν πριν μία εβδομάδα στο Μαξίμου.

Ο Ιούνιος βέβαια σαν χρονικό ορόσημο δεν είναι καθόλου τυχαίος: Αφενός δίνει έναν άμεσο ορίζοντα στους αγρότες, αφετέρου είναι πριν τις ευρωεκλογές…

Γαλάζια στελέχη με απόλυτη γνώση του δημοσιονομικού περιθωρίου έλεγαν όμως στο CNN Greece πως περισσότερο πιθανό είναι να ακούσουμε κάτι νεότερο για το ζήτημα από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και πως αν δινόταν κάτι στους αγρότες στα όρια του προϋπολογισμού τώρα, τότε οι απαιτήσεις δεν θα σταματούσαν πουθενά, από κάθε κοινωνική ομάδα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button