Βουλή: Μετρούν τα «Όχι» για τα ομόφυλα ζευγάρια και συνεχίζουν το «μασάζ» – Ο ρόλος του Σκέρτσου
Η κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώνεται αύριο Πέμπτη, με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται στις 7 το απόγευμα η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – εκτός από το ότι θα αναπτύξει τους λόγους της διαφωνίας του επί του διχαστικού νομοσχεδίου, θα τοποθετηθεί και επί ζητημάτων της επικαιρότητας.
Κι ενώ από την κυβέρνηση «μετράνε τα κουκιά» των αρνητικών ψήφων και των αποχών, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους τα βγάζουν περίπου 45 συν, δεν σταματούν τον αγώνα να αμβλυνθούν οι διαφωνίες και το νομοσχέδιο να ψηφιστεί τελικώς με τις περισσότερες ψήφους, δεδομένων πάντως των ισχυρών διαφωνιών που είναι και δημοσίως εκπεφρασμένες.
Έτσι ο Άκης Σκέρτσος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια απηύθυνε το μήνυμά του με στόχο να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. «Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή, διότι έτσι εντάσσουμε την εξέλιξη των κοινωνικών δικαιωμάτων στην παράδοσή μας και τελικά έτσι δημιουργούμε μια πιο ισχυρή κοινωνία, μια πιο ισχυρή πατρίδα, ένα πιο ισχυρό έθνος», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε:
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης, λίγες μόλις εβδομάδες πριν εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό συνέβη διότι έχει πείσει την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας ότι εργάζεται και ότι ενδιαφέρεται για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό απαιτούν οι πολίτες από εμάς. Να εργαζόμαστε καθημερινά για να κάνουμε την Ελλάδα μια πιο δίκαιη, πιο ευημερούσα χώρα, μια πιο ισχυρή και ανθεκτική πατρίδα, όπου οι πολίτες μας θα αισθάνονται ελεύθεροι, δημιουργικοί, ασφαλείς και ευτυχισμένοι».
Τον «οβολό» της στην κυβερνητική προσπάθεια έβαλε και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια για να τονίσει ότι είναι χρέος μιας δημοκρατικής πολιτείας να διασφαλίσει την ισότητα όλων των πολιτών της, απέναντι στον νόμο και την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων τους. «Θεωρώ την ισότητα απέναντι στον νόμο, συστατικό στοιχείο κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «σήμερα στο θέμα του γάμου, δεν υπάρχει ισότητα και υπάρχουν πολίτες που εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού αποκλείονται από το θεσμό του γάμου», είπε η κα Κεραμέως.
«Είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη. Στο τέλος θα είμαστε ενωμένες και ενωμένοι, είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε», ανέφερε στην ομιλία της η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα για να προσθέσει πως οι κυβερνήσεις της ΝΔ υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας.
Ποια κόμματα είναι υπέρ και κατά του νομοσχεδίου
Νωρίτερα τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας να τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης να καταφέρονται λάβροι εναντίον του σχεδίου νόμου.
Τον λόγο πήρε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει ακόμα και ένα τμήμα μιας μεταρρύθμισης, που ήδη έχει προτείνει και κοινοβουλευτικά, και επισήμανε ότι προφανώς δεν θα προσβάλλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αποδείξουμε τα ελλείμματα και τον διχασμό της κυβέρνησης». Σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα μπορούσε να γίνει και προσέθεσε ότι «αισθανόμαστε τιμή να στηρίζουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα», καθώς «η ισότητα δεν είναι θέμα προς συζήτηση, είναι αδιαπραγμάτευτη και όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μας κρατάνε πίσω, η κοινωνία προχωρά και εξελίσσεται και γίνεται συμπεριληπτική.
Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης με αιχμή ότι έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που – όπως είπε – διχάζει την κοινωνία, ενώ θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε όταν ζήτησε από τους βουλευτές να πουν ποιοι είναι ομοφυλόφιλοι. «Είναι άλλο να ψηφίζω γιατί είμαι υπουργός του Μητσοτάκη και άλλο γιατί είμαι ομοφυλόφιλος και με συμφέρει. Να πουν ανοιχτά ποιοι είναι ομοφυλόφιλοι, γιατί μιλάμε για ασυμβίβαστο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, κάλεσε στην αυριανή ψηφοφορία, οι πατριώτες βουλευτές της ΝΔ, που σέβονται και τιμούν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μην ψηφίσουν «το αντεθνικό, αντικοινωνικό, αντιχριστιανικό» νομοσχέδιο.
«Ζήτησε διαπιστευτήρια για τη σεξουαλικότητα των βουλευτών ο κ. Βελόπουλος και ρώτησε πόσοι ήμαστε ομοφυλόφιλοι. Θα ήθελα να του πω, «ναι κι εγώ είμαι ομοφυλόφιλος, θέλεις κάτι;», είπε η Έλενα Ακρίτα κάνοντας λόγο για «σύγχρονη σταυροφορία».
«Σε εμάς δεν χωρά σε μια αστική δημοκρατία διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού», ειπε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Χρηστίδης.
Κατά την συζήτηση επί της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, που κατέθεσαν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, ο Κ. Χήτας, είπε ότι «έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της χριστιανικής πίστης της Ανατολικής Ορθόδοξης του Χριστού Εκκλησίας. Προσβάλλει την πίστη μας, προσβάλλει το δόγμα μας και από εκεί ξεκινάμε για την αντισυνταγματικότητα. Γιατί το Σύνταγμα της Ελλάδος ευλογείται, κάτι που μάλλον εσείς το αγνοείτε. Και ισχύει στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου Αδιαιρέτου Τριάδος».
«Κάποιος πρέπει να πει ότι η αναφορά του Συντάγματος στην επικρατούσα θρησκεία δεν υποχρεώνει την Πολιτεία να θεσπίζει νόμους σύμφωνους με τα δόγματα της Εκκλησίας. Οι γνώστες του Συνταγματικού Δικαίου που έχουμε στην αίθουσα γελάνε με αυτό το ζήτημα», είπε ο Γ. Αποστολάκης από την Νίκη καταφερόμενος εναντίον της Ελληνικής Λύσης.
«Η Ελληνική Λύση αναφέρεται στο τριαδικό δόγμα και το προοίμιο του Συντάγματος. Δεν ήρθαμε να φέρουμε τον Αρειανισμό εδώ, τον πολιτικό γάμο ομοφύλων ήρθαμε να ψηφίσουμε και να συζητήσουμε. Δεν ξέρω, λοιπόν, από πού προκύπτει η αντίρρηση και η αντίθεση του νομοσχεδίου με το τριαδικό δόγμα. Θα ήθελα να μας το εξηγήσουν, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει και καμιά εύκολη εξήγηση σε αυτό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Δουδωνής παίρνοντας θέση στην “έριδα” που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων.
«Λέει κάτι άλλο η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης. Δίνει κανονιστική ισχύ σε όλη την Αγία Γραφή. Συγγνώμη, είμαστε με τα καλά μας; Τι είναι αυτό ακριβώς; Είναι κάποιου είδους θρησκευτικό κράτος;» συνέχισε για να ακουστεί από το έδρανό της η Ντόρα Μπακογιάννη να λέει: «Σαν τη Σαρία….».
Οι διαφωνούντες βουλευτές
Η συζήτηση νωρίς το πρωί ξεκίνησε με την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας από 21 βουλευτές, 10 βουλευτές της Νίκης μαζί τους 10 δέκα βουλευτές των Σπαρτιατών και έναν ανεξάρτητο που συνυπέγραψε το κοινό αίτημα κατέθεσαν, ενώ αργότερα συμπληρώθηκε και το αίτημα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προανήγγειλε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Γιατί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να αποσπαστεί από την αναγνώριση της κοινής γονικής τους ευθύνης. Αυτόματα ισχύουν οι διατάξεις για την κοινή τεκνοθεσία. Όμως η ρύθμιση της κοινής τεκνοθεσίας δεν έρχεται σε κοινωνικό κενό» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα και κατήγγειλε ότι ο νόμος τροφοδοτεί την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας. «Από τη στιγμή που αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί, έχει από κοινού συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ζωής, το νομοσχέδιο γενικεύει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε. Το ΚΚΕ καταγγέλλει επίσης ότι υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα, και ότι βήμα-βήμα ανοίγει ο δρόμος για γονεϊκότητα, ουδέτερη ως προς το φύλο. Έτσι όμως ανοίγει και ο δρόμος για να καταργηθούν και μια σειρά δικαιώματα, π.χ. προστασίας της μητρότητας, στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης.
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, τον θεσμό της οικογένειας μια διαχρονική αξία του Ελληνισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, ο οποίος επισήμανε ότι παρά τον τίτλο του το νομοσχέδιο έχει έναν και μόνο αντικείμενο: την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια και έτσι το επιτρεπτό της υιοθεσίας τέκνων από αυτά.
Ο κ. Σαράκης, απέδωσε μάλιστα δόλο να προκαλέσει σύγχυση σε όποιους ξεχωρίζει αυτά τα δύο ζητήματα, υποστηρίζοντας πως πως όπως ισχύει σήμερα το καθεστώς της υιοθεσίας, δεν μπορεί να υπάρξει γάμος ομοφύλων χωρίς παράλληλα να καταστεί επιτρεπτή και η υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια.
Είμαστε υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας ως θεμέλιο του έθνους, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι το κόμμα δεν καταψηφίζει το νομοσχέδιο επειδή μισεί κάποιον, αλλά επειδή αγαπάει την πατρίδα.
Ο κ. Δημητριάδης, τόνισε ότι το Σύνταγμα αναφέρει την μητρότητα και τον γάμο ως θεμέλιο για την συντήρηση και την προαγωγή του Έθνους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το επικαλείται όταν την συμφέρει, όπως στις περιπτώσεις του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και το ξεχνάει στην συγκεκριμένη περίπτωση.
«Σε μια οριακή κατάσταση για την κοινωνία με τα τόσα προβλήματα, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο διχάζει την κοινωνία επί ενός θεμελιακού ζητήματος για την ταυτότητα του Έλληνα: τον γάμο και την οικογένεια» τόνισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Νίκη», Γεώργιος Αποστολάκης.
Όπως είπε η Βουλή σήμερα καλείται να δώσει δικαίωμα γάμου σε άτομα που αποκλίνουν από τις κανονικές και φυσικές σχέσεις συζυγίας και πατρότητας και μητρότητας και δήλωσε ότι το κόμμα του, όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά θα αγωνιστεί να το ακυρώσει μέσα στην κοινωνία με κάθε νόμιμο μέσο ακόμη και με την οργάνωση απαίτησης του λαού να αποφανθεί με δημοψήφισμα, ο οποίος δεν ρωτήθηκε προεκλογικά και στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν θέλει την σύναψη τέτοιου γάμου.