Πολιτική

Γεωργιάδης: Έρχεται προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών

Μέσα στην εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο ΕΣΥ, 6.000 ιατρών και 4.000 νοσηλευτών έκανε γνωστό ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης

Μάλιστα έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του» σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της διακοπής ή μη των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

«Βγαίνουν την Πέμπτη οι γιατροί οκτώ το βράδυ και ανακοινώνουν ότι από Δευτέρα θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Εγώ το μαθαίνω ευρισκόμενος στον αέρα, στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου. Δήλωσα αμέσως, αποκλείεται να συμβεί αυτό, αύριο θα λύσω αυτό το θέμα. Και την άλλη μέρα λύθηκε το θέμα της μετακίνησης των αναισθησιολόγων, που είναι γνωστό. Άρχισε μετά μια νέα γκρίνια, αυτή η λύση που βρήκε ο Γεωργιάδης είναι εμβαλωματική.

Υπάρχει τρόπος να γίνει πρόσληψη αυτόματα σε τρεις ώρες;» ανέφερε αρχικά, ενώ ερωτηθείς γιατί δόθηκε λύση αφού είχαν βγει πρώτα οι γιατροί να πουν «σταματάμε τα χειρουργεία» απάντησε «Κακώς βγήκαν. Διότι η κατάσταση με το έλλειμμα αναισθησιολόγων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα. Είναι σχετικά καλή μπορώ να σας πω. Αν με την ίδια λογική όλες οι κλινικές του ΕΣΥ σταματούσαν να δουλεύουν, δεν θα είχαμε κανένα νοσοκομείο».

Προσέθεσε μάλιστα πως το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει στο οργανόγραμμά του έντεκα θέσεις αναισθησιολόγων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχει 29 θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν οκτώ.

«Όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχουμε μια γενική συναίσθηση των πραγμάτων. Ξέρετε ότι εγώ ως Υπουργός απολύτως δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την ΕΕ και αυτή η όξυνση δυναμώνει και την δική μας πίεση» συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ακόμα πως «οι ελλείψεις των γιατρών δεν είναι οριζόντιες. Άλλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη, άλλη έλλειψη στην Αθήνα, άλλη έλλειψη στην Κρήτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου ελλείψεις. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν και πληθώρα. Δεν είναι όμοια η κατανομή».

Ερωτώμενος για το πως πρακτικά θα μπορούσαν να γίνουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σημείωσε: «Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν κρίνουν ότι μπορούν και θέλουν, να οργανώσουν τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή και μετά θα έρθουμε και θα αγοράσουμε και εμείς, όχι μόνο εμείς, θα αγοράσει ο κόσμος που θα πηγαίνει να τα χρησιμοποιεί, αλλά θα αγοράσουμε κι εμείς 50.000 για να τα παράσχουμε δωρεάν σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή ώστε να καθαρίσουμε τη λίστα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με την σημείωση ότι ο βασικός όρος για να μπορεί μια κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία, είναι η παραγωγή του σε χειρουργεία το πρωί να παραμένει στον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς.

Επιπλέον, ανέφερε, ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται το 100% της αμοιβής, που δημιουργείται από το 30% της συμμετοχής του ασθενούς δηλαδή και το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% αυτό, θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, όσοι συμμετέχουν στο χειρουργείο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button