Οικονομία

Γ. Στασινός για τα 100 χρόνια ΤΕΕ: Η ώρα της δράσης είναι τώρα για να κάνουμε την πατρίδα βιώσιμη

To έργο και η προσφορά του ΤΕΕ και των Ελλήνων Μηχανικών στην πορεία του χρόνου, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια πρόσφατης δημοσιογραφικής εκδήλωσης κατά την οποία ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός ανακοίνωσε ότι ξεκινά η καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων ΤΕΕ, με πλήθος εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Με κεντρικό μήνυμα «εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», η καμπάνια εορτασμού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός «θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, θα εξελιχθούν σε όλη την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου». Στόχος είναι να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα και για την μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή.

«Δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες. Η ώρα της δράσης είναι τώρα», είπε ο Γιώργος Στασινός, θυμίζοντας πως από το 2015, που ανέλαβε Πρόεδρος του ΤΕΕ διακήρυξε προς κάθε κατεύθυνση πως: «η αδράνεια είναι ευθύνη»! Μια θέση αρχής, που όπως είπε από παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος στην αρχή αντιμετωπίστηκε ως αιρετική. Τόνισε ωστόσο, ότι σήμερα έχει θεμελιωθεί ως κυρίαρχη, καθώς: «To ΤΕΕ και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε επί χρόνια, προτείναμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε πολλά έργα που σήμερα υλοποιούνται, ώστε να γίνει πράξη με έργα ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, που όλοι θέλουμε για την Πατρίδα». Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «πιστεύω βαθιά ότι αυτή τη στιγμή, για να πετύχουμε ως χώρα, και για να καταφέρουμε να κάνουμε την Πατρίδα μας βιώσιμη – για εμάς και τα παιδιά μας – ο πιο σημαντικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια είναι ο χρόνος».

«Από την ώρα που ανέλαβα τη θέση του Προέδρου, το 2015 και τα χρόνια που ακολούθησαν το ΤΕΕ έπεισε την Πολιτεία για την αναγκαιότητα τους, τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδίως την παρούσα κυβέρνηση», είπε ο Γιώργος Στασινός μιλώντας για τα πολλά και σημαντικά έργα, που είναι ήδη σε λειτουργία είτε υλοποιούνται από το ΤΕΕ.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά:

  • Στα ψηφιακά έργα που έχει υλοποιήσει και παρέχει προς τους Μηχανικούς, την Πολιτεία και τους Πολίτες τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ, όπως είναι: e-Άδειες, συμβούλια αρχιτεκτονικής στο e-Άδειες, ηλεκτρονική διασύνδεση πυροσβεστικής και αστυνομίας στο e-Άδειες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Ελεγκτές Δόμησης, καταγραφή υποδομών προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα και ανθρώπους με αναπηρία σε δημόσια κτίρια, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, σύστημα πιστοποίησης προσόντων προσώπων – εκτιμητές ακινήτων, δημιουργία μητρώου μηχανικών για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, helpdesk για μηχανικούς κ.ά. Και σε

  • Έργα – ορόσημα, που πηγαίνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, έχουν ήδη ξεκινήσει και οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους όπως είναι: ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας.

«Η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα την επιστημοσύνη του ΤΕΕ και των μελών του. Και εμπιστεύεται το ΤΕΕ στα δύσκολα και σύνθετα ζητήματα», είπε ο Γιώργος Στασινός εξηγώντας: «Διότι το ΤΕΕ δεν κρύβεται.. Όταν χρειάζεται, όχι μόνο προτείνει αλλά αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει με τις υπάρχουσες δομές του. Και όσα θα καθυστερούσαν επί δεκαετίες αν τα αφήναμε στους συνήθεις ρυθμούς της διοίκησης», επαναλαμβάνοντας ότι: «ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σήμερα» και ότι προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: «Για αυτό αναλαμβάνουμε να τρέξουμε και να υλοποιήσουμε σε λίγα χρόνια όσα θα γίνονταν σε δεκαετίες, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός ή η ενοποίηση της γεωχωρικής πληροφορίας ή η ψηφιοποίηση των παλαιών χάρτινων αρχείων».

«Το ΤΕΕ έχει αλλάξει. Διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Σε μια χώρα που επίσης αλλάζει», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Και μίλησε για «μια χώρα που τουλάχιστον στον χώρο των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, έχει αλλάξει ήδη πολύ, ιδίως αν τη συγκρίνουμε με τη χώρα της κρίσης, λίγα χρόνια πριν. Με νέα καθήκοντα και νέες δουλειές για τους μηχανικούς, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το ΤΕΕ για τους μηχανικούς που εν τέλει εξυπηρετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας και της Πολιτείας. Με έμφαση στην Ανθεκτικότητα. Της Πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας ολόκληρης.».

«Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές. Σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Ξέρουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας. Και ο μετασχηματισμός, που τόσο αναφέρουμε, τόσο ο πράσινος όσο και ο ψηφιακός, έχει κυρίαρχη τη διάσταση της Ανθεκτικότητας. Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε οι μηχανικοί και το ΤΕΕ και προσπαθούμε να κάνουμε την κοινωνία να δει επίσης» πρόσθεσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button