Ελλάδα

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Το 95% των παιδιών σερφάρουν από το κινητό – Η συμβουλή στους γονείς

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισημαίνει την ανάγκη να αποκτήσουν οι γονείς σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους.

«Οι αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων που έχουμε μηχανικοί πληροφορικής με εξαιρετικές σπουδές και με διδακτορικές σπουδές, οι οποίοι επιλέγουν αυτή την υπηρεσία και θέλουν να είναι εκεί» δήλωσε σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Παπακώστας.

Μιλώντας για τον ρόλο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης στην ανήλικη παραβατικότητα ο κ. Παπακώστας εστίασε στο γεγονός ότι «το 95% των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε αυτά στα κοινωνικά δίκτυα, και γενικότερα σε εφαρμογές, πλοηγούνται από το κινητό τους τηλέφωνο». Γεγονός, που όπως είπε δείχνει ότι «υπάρχει αυτή η ευκολία της πρόσβασης όσον αφορά τη δραστηριότητα αυτή».

Αναφορικά με βίντεο από βιαιοπραγίες που ανεβάζουν στους λογαριασμούς τους στα social media εξήγησε ότι «μέσα από αυτό παίρνουν μια επιβράβευση».

Ωστόσο, όπως είπε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το ανησυχητικό είναι ότι παρακολουθούν τις βίαιες συμπεριφορές αποστασιοποιημένοι. «Στο μπούλινγκ λέμε ότι υπάρχει θύμα, θύτης και παρατηρητής. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι πιο ενεργοί, να μην μένουν απλοί παρατηρητές ή καταγραφείς ενός γεγονότος. Επίσης, να κατανοήσουμε ότι δεν επιβραβεύουμε την ανάρτηση μιας τέτοια σκηνής» επισήμανε ο κ. Παπακώστας.

Το 2023 σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 30 ανηλίκων

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι ηλικίες των παιδιών που συμμετέχουν σε παραβατικές συμπεριφορές είναι ολοένα και μικρότερες, το συνέδεσε με το ότι και τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο επίσης σε μικρότερη ηλικία.

«Η χρήση των φορητών συσκευών κινητών τηλεφώνων έχει κατέβει σε μικρότερες ηλικίες. Τους δίνουμε ένα κινητό τηλέφωνο, τους εγκαθιστούμε και δύο – τρία παιχνίδια και τα αφήνουμε εκεί για να είμαστε εμείς πιο ήρεμοι στο σπίτι μας» περιέγραψε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Και όπως είπε, μπορεί ο θύτης να είναι ανήλικος αλλά ανήλικο είναι και το θύμα που πρέπει να προστατευθεί και πρέπει να βρεθεί αυτός ο οποίος τον διαπομπεύουν στο διαδίκτυο. «Το 2023 σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 30 ανηλίκων. Και εδώ υπάρχει και η ευθύνη του γονέα, ο οποίος διώκεται και αυτός, στις περισσότερες των περιπτώσεων, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου» σημείωσε ο ειδικός.

Ειδικότερα όπως τόνισε «η διαπόμπευση δεν είναι λύση και ο εξευτελισμός». Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους τους ζητούν κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο ώριμο είναι ένα παιδί. «Χρειάζεται και με το παράδειγμά μας να πείσουμε τα παιδιά. Δεν μπορεί να λες στο παιδί δεν σου παίρνω κινητό ή κάνεις λογαριασμούς (στα social)» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά πώς μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια εργαλεία. Κάποιες εφαρμογές δεν χρειάζεται να ψάχνουν πως θα κάνουν μια επίθεση hacking. Μπορούν τα παιδιά να ψάξουν να βρουν κάποιες εφαρμογές και να μάθουν να δημιουργήσουν» δήλωσε.

Ο κ. Παπακώστας κατέληξε ότι το Α και το Ω είναι η επικοινωνία με τα παιδιά μας και η εγκατάσταση ενός προγράμματος γονικού ελέγχου. Και όπως αποκάλυψε έρευνα του 2023 έδειξε ότι 1/3 των ανήλικων παιδιά που συμμετείχαν είδαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων χωρίς να το επιλέξουν!.

Επιπλέον, «Το 17% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, δέχτηκαν κάποιου είδους παρενόχληση. Αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν ότι το 34% των παιδιών δεν το ανέφερε πουθενά» τόνισε λέγοντας ότι από αυτό φαίνεται ότι πρέπει να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button