Οικονομία

Δηλώσεις ΦΠΑ: Ποιος ο στόχος των προσυμπληρωμένων ποσών

Προσυμπληρωμένα είναι τα ποσά στις δηλώσεις ΦΠΑ των υπόχρεων, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, τα ποσά είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ βάσει των στοιχείων που έχουν διαβιβασθεί στην πλατφόρμα MyData αλλά και των λογιστικών χαρακτηρισμών που έχουν γίνει.

Όπως εξηγεί η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη, μιλώντας στην στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης 7/2, προς το παρόν τα ποσά αυτά δεν είναι κλειδωμένα, και οι υπόχρεοι μπορούν να κάνουν διορθώσεις, αν πιστεύουν πως χρειάζονται.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα περιθώριο απόκλισης διόρθωσης στο 30%. Αυτό σταδιακά θα μειώνεται με σκοπό να γίνει μηδέν» σημειώνει και τονίζει πως «κάποια στιγμή ο ΦΠΑ θα κλειδώσει και ουσιαστικά τα έσοδα δεν θα μπορούν να είναι λιγότερα και τα έξοδα περισσότερα από όσα έχουμε διαβιβάσει στην πλατφόρμα μας».

Σύμφωνα με τα όσα είπε:

«Αν π.χ. αγοράζω ένα λάπτοπ για τις ανάγκες της δουλειάς μου, ο εκδότης του τιμολογίου έχει διαβιβάσει άμεσα τα στοιχεία του τιμολογίου στην ΑΑΔΕ, και εκείνη τα έχει πάρει από την πλατφόρμα MyData και τα έχει βάλει μέσα στη δήλωση του ΦΠΑ.

Κοντολογίς, όλα τα έσοδα και τα έξοδα θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί πρώτα στην πλατφόρμα μας, προκειμένου από εκεί να αντλούνται και να μπαίνουν στη δήλωση του ΦΠΑ.

Όμως από κάποια στιγμή, δεν θα μπορούμε να μπαίνουμε μέσα στη δήλωση του ΦΠΑ και να βάζουμε μόνοι μας πόσα είμαστε.».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button