Πολιτική

Δημοσκόπηση ALCO: Οι συσπειρώσεις, τα ποσοστά των κομμάτων και ο δημοφιλέστερος υπουργός

Συντριπτική συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία δείχνει το β’ μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ALCO το διάστημα 1 -7 Φεβρουαρίου 2024 σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 ατόμων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φαίνεται να χάνει συνεχώς ψηφοφόρους. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσίασε ο ALPHA, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει το 70%, με ελάχιστες απώλειες προς άλλα κόμματα. Μάλιστα, κανείς δεν μεταβαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόλις το 4% πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συσπείρωση 54% χάνει το 10% των ψηφοφόρων του το οποίο μεταβαίνει στη Νέα Αριστερά, ενώ σε ποσοστό 4% οι ψηφοφόροι του πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Δημοφιλέστερος υπουργός ο Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στο 32%, ενώ τη δεύτερη θέση με 20 μονάδες διαφορά, στο 12%, καταλαμβάνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 10% βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 8%.

Αδιαφορία για τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Έλληνες εμφανίζονται αδιάφοροι για τις ευρωεκλογές καθώς μόλις 3 στους 10 δείχνουν τη διάθεση να ψηφίσουν.

Πρωτιά ΝΔ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για αγροτικό και ακρίβεια

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το α’ μέρος της δημοσκόπησης της ALCO, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να καταγράφει προβάδισμα όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται «σταθεροποιημένο» στη δεύτερη θέση και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,1%.

Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 6,1% και η ΝΙΚΗ με 3,2%. Κάτω από το 3% βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, οι Σπαρτιάτες με 2,3% και το ΜέΡΑ25 με 1,8%.

Πού οφείλεται η ανοδική πορεία των τιμών στην Ελλάδα

Όσο για το πού αποδίδουν οι πολίτες την ακρίβεια, οι πολίτες απάντησαν ως εξής:

  • To 38% sτην απουσία επαρκούς αριθμού ελέγχων
  • To 29% σε διεθνείς παράγοντες
  • Το 28% στις παθογένειες της ελληνικής αγοράς και
  • 5% δήλωσε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Όσο για το αν θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι:

  • Το 87% θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει και άλλα μέτρα
  • Το 9% θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και
  • 4% δήλωσε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Παράλληλα, οι πολίτες απάντησαν για το πώς κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των αγροτών, αλλά και πόσο ικανοποιημένοι είναι από την κυβέρνηση.

«Λάθος χειρισμοί στο αγροτικό» λέει το 62%

Συγκεκριμένα, λανθασμένους χαρακτήρισαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης οι συμμετέχοντες στην έρευνα, καθώς 6 στους 10 δήλωσαν πλήρως δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς στο αγροτικό ζήτημα, σε ποσοστό 62%.

Το 24% βρίσκει «σωστούς» τους χειρισμούς, ενώ το 14% δήλωσε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

«Όχι» στα απογευματινά χειρουργεία

Επιπλέον, αντίθετοι με τα απογευματινά χειρουργεία εμφανίζονται σε ποσοστό 53% οι πολίτες, όσον αφορά την καθιέρωση απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με κόστος για τους ασθενείς, μικρότερο ωστόσο από ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το 41% απάντησε θετικά και το 6% δήλωσε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση

Σε ποσοστό 52% οι πολίτες απάντησαν «καθόλου», το 25% απάντησε «πολύ/αρκετά», το 19% «λίγο» και ένα 4% είπε «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button