Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν την έκπτωση 10% – Τα «λάθη» των ασφαλισμένων

Μια παράλειψη κατά την ασφάλιση της κατοικία τους ενάντια στις φυσικές καταστροφές, μπορεί να «κοστίσει» την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ, όπως διαπιστώνουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν την σχετική αίτηση στην ειδική εφαρμογή myPROPERTY της ΑΑΔΕ και έμειναν «εκτός».

Το μεγαλύτερο «λάθος» που διαπιστώνουν είναι πως ασφάλισαν τις κατοικίες τους μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους – σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα – που προβλέπονται στην Κοινή Απόφαση (Α. 1014/2024) του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως πληθώρα κοινωνικών εταίρων ζητούν να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ όσοι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών υπολείπονται κατά τι από κάποιες από τις, έως τώρα άγνωστες, προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Και τονίζουν πως είναι απαραίτηση μια «ευελιξία» κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου.

Πότε ισχύει η έκπτωση

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως όσοι ασφάλισαν την κατοικία τους κατά σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, θα έχουν:

  • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.
  • αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τριών μηνών.

Και όπως φαίνεται, «εκτός» μένουν όσοι παρέλειψαν μία από τις τρεις επιλογές.

Προσοχή στα «ψιλά γράμματα»

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, η αξία αυτή ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνοντας τις κατοικίες που δύνανται να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ, την έκπτωση χάνουν όσοι έχουν δηλωμένη χαμηλότερη αξία ανά τμ.

Παράλληλα, η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής. Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

Τέλος, στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22/02/2024.

Πώς θα κερδίσετε την έκπτωση

Η χορήγηση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ 2024 περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  1. Οι πολίτες, έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, υποβάλλουν αίτηση, επιλέγοντας τον/τους ΑΤΑΚ ασφαλισμένης κατοικίας, τον/τους οποίο/ους συσχετίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
  2. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν, έως τις 11 Μαρτίου 2024, την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
  3. Χορηγείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, με την πρώτη κεντρική εκκαθάρισή του.

Τι γίνεται αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες

Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών, αν υπάρχουν. Μετά την επιλογή των ασφαλιστηρίων θα εμφανιστεί εικονίδιο στα δεξιά της γραμμής ‘‘Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα’‘ μέσω του οποίου θα δηλωθούν οι συνιδιοκτήτες, ή αυτοί για τους οποίους ο λήπτης πληρώνει την ασφάλιση.

Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE, αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button