Πολιτική

Η αντι-drone ασπίδα στο Αιγαίο που θα «τυφλώνει» τα εχθρικά drones

Έτοιμο να ενεργοπoιηθεί όποτε απαιτηθεί, είναι το anti-drone σύστημα, το οποίο θα μπορεί να «βραχυκυκλώσει» τα εχθρικά UAV παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και μπλοκάροντας το σχέδιο πτήσης τους.

Τι είναι όμως ο αντί-drone θόλος που έχει στηθεί πάνω από το Αιγαίο παρέχοντας ασπίδα προστασίας από αέρος στη χώρα μας;

Μπορεί Ελλάδα και Τουρκία να βρίσκονται σε περίοδο εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων, ωστόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν υπάρχει κανενας εφησυχασμός. Αν και οι λεπτομέρειες για το αντί-drone σύστημα έγκεινται στον τομέα του «απορρήτου» το CNN Greece συγκέντρωσε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του.

Στο υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ, υπήρχε μεγάλος προβληματισμός απο το 2022, καθώς οι πτήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο όλο και αυξάνονταν. Η τουρκική αεροπορία, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών, άρχισε να χρησιμοποιεί τα τουρκικά UAV και για υπερπτήσεις σε ελληνικές νησίδες.

Οι Τούρκοι δοκίμαζαν καθημερινά με μικρό κόστος τις αντιδράσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνοντας UAV ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ήταν κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Anka και Bayraktar, τα οποία επιχειρούν από τις τουρκικές βάσεις κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας, τα οποία αναλάμβαναν ρόλο κατασκόπου σε αποστολές αναγνώρισης, επιβεβαίωσης θέσεων και συλλογής πληροφοριών για τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι επιχειρούσαν και να κουράσουν τα ελληνικά πληρώματα, καθώς η Πολεμική Αεροπορία αναγκαζόταν να σηκώνει καθημερινά μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να τα αναγνωρίσει και να τα αναχαιτίσει.

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε κάθε είσοδο τουρκικών UAV βρίσκονταν στον ουρανό του Αιγαίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, παρούσα στον ουρανό του Αιγαίου.

Από την αρχή του 2022 το ΓΕΕΘΑ προχώρησε υπό άκρα μυστικότητα και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στην προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος αντι-drone.

Η αντι-drone ομπρέλα αναπτύχθηκε σε περιοχές, όπου υπέδειξαν οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι παρακολουθούσαν και μελετούσαν τη δραστηριότητα των τουρκικών UAV στο Αιγαίο, έτσι ώστε με την ενεργοποίησή του τα τουρκικά drones να βρίσκουν μια «αόρατη ασπίδα» προστασίας.

Το αντι-drone σύστημα

Πρόκειται για σύστημα ισραηλινής τεχνολογίας που έχει εγκατασταθεί και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο δοκιμών. Το σύστημα περιλαμβάνει σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε κρίσιμες περιοχές, δημιουργώντας ένα πλέγμα αισθητήρων.

Σκοπός του συστήματος είναι να «τυφλώνει» τα εχθρικά UAV παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους και να τα αποπροσανατολίζει μπλοκάροντας το σχέδιο πτήσης, που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη τους πριν απογειωθούν.

Από τις παρεμβολές το UAV θα αδρανοποιείται και είτε θα προσγειώνεται είτε θα επιστρέφει στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Το σύστημα περιλαμβάνει την πλήρη ανάπτυξη ενός συστήματος θωράκισης του Αιγαίου με διπλή διαβάθμιση. Το ένα μέρος θα αφορά σύστημα ενεργής αποτροπής, δηλαδή με κατάρριψη στόχων και το δεύτερο σύστημα παρεμβολών. Τα δύο συστήματα δεν θα λειτουργούν αυτόνομα αλλά σε συνδυασμό και κάθε φορά θα αποφασίζεται ποιο θα είναι πιο προσφιλές για να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορεί για παράδειγμα να πραγματοποιηθεί επιχείρηση με την χρήση και των δύο.

Το συγκεκριμένο «State of the Art» σύστημα είναι παρόμοιο με το ισραηλινό Drone Dome, αλλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Ελλάδας, που είναι νησιωτική χώρα. Όλο το σύστημα αναπτύχθηκε και βελτιώνεται σε συνεργασία με το Ισραήλ. Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές εξηγούν ότι: «με την ενεργοποίηση του αντι-drone συστήματος επιδιώκεται να υπάρξει οριστική λύση στη παραβατικότητα με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς είναι γεγονός ότι τα τουρκικά UAV αποτελούν πλέον το βασικό μέσο που θα χρησιμοποιεί η Άγκυρα -μέχρι να αποκτήσει νέα αμχητικά αεροσκάφη- για να αμφισβητήσει έμπρακτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο».

Πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε τις μέχρι πρότινος πληροφορίες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη χρήση αντι-drone oμπρέλας απο τον Έβρο έως και τη Ρόδο και τη Κρήτη.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας: «Υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones». Σημειώνεται ότι το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, όπως προαναφέραμε αποτελούσε ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα και μπορεί να ενεργοποιηθεί όποτε απαιτηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν στηθεί επαρκείς μονάδες και θα λειτουργούν συνδυαστικά ώστε να μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται από τουρκική βάση με σκοπό να εισέλθει χωρίς σχέδιο πτήσης στο FΙR Αθηνών.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι: «δεν είχαμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Πλέον δεν πετάει, δεν κινείται, δεν πλέει κάτι που να μην μπορούμε να το εντοπίσουμε. Το σύστημα διαθέτει εντυπωσιακές δυνατότητες».

Από πού επιχειρούν τα τουρκικά drones

H Τουρκία διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο βάσεων επιχειρήσεων για τα μη επανδρωμένα αεροσκαφη της. Αρκετές από αυτές βρίσκονται κοντά στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ιντσιρλίκ και το Γκαζιαντέπ, αλλά και στο Αιγαίο, όπως στα Δαρδανέλια και στο Ντάλαμαν, ενώ τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα δημιούργησε μικρότερες βάσεις υποστήριξης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στις κύριες βάσεις της. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ανοιχτές πηγές, τέτοιες βοηθητικές βάσεις υπάρχουν σε τουλάχιστον επτά αεροδρόμια κοντά στα τουρκικά παράλια.

Η ενεργοποίηση της αντι-UAV ομπρέλας δεν θα καταστήσει αυτόματα απροσπέλαστο το Αιγαίο μόνο για τα κατασκοπευτικού τύπου UAV, αλλά θα υψώσει αόρατο τείχος και στα οπλισμένα Bayraktar ή Akinci, που δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν με τον… «αέρα», που έχουν συνηθίσει σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς τακτικό στρατό και πολυεπίπεδη αεράμυνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button