Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ποια μέτρα προστασίας εξετάζονται μετά τη βόμβα που «πέρασε» στα δικαστήρια

Τα μέτρα με τα οποία θα θωρακίσουν το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, εξετάζουν οι Αρχές στη «σκιά» του εκρηκτικού μηχανισμού, που είχε τοποθετηθεί σε φάκελο και που όχι μόνο βρέθηκε εντός του μεγάρου, αλλά έφτασε και σε μια πρόεδρο εφετών.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός που από τύχη δεν εξερράγη, προκάλεσε αναστάτωση σχετικά με την ασφάλεια του δημοσίου κτηρίου, με την τοποθέτηση καμερών, την πρόσληψη φυλάκων και τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στις εισόδους να συνιστούν τα βασικά μέτρα που εξετάζονται.

Αναλυτικά τα 4+1 μέτρα προστασίας που προτείνονται

Οι προτάσεις που θα τεθούν στο «μενού» της σύσκεψης της Επιτροπής Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης που θα συνεδριάσει για το εν λόγω ζήτημα την Δευτέρα (19/2) είναι οι εξής:

  1. εγκατάσταση καμερών ασφαλείας στις εισόδους, ζήτημα για το οποίο είχαν εκδηλωθεί στο παρελθόν αντιδράσεις από τους δικηγόρους,
  2. εγκατάσταση μαγνητικής πύλης και συσκευής ακτίνων X-RAY στην πλαϊνή είσοδο (ΙΚΑ – Πύλης Αξιού), απ’ όπου συνήθως εισέρχονται οι δικηγόροι,
  3. μόνιμη λειτουργία δεύτερης μαγνητικής πύλης και X-RAY στην κεντρική είσοδο (26ης Οκτωβρίου) με ενισχυμένη παρουσία αστυνομικών φρουρών,
  4. έλεγχοι στον υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των δικαστών και υπαλλήλων, με ενδεχόμενη παρουσία υπαλλήλων φύλαξης (σεκιούριτι),
  5. θωράκιση όλων των παραθύρων στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Στο μεταξύ, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό του αποστολέα του φακέλου, που περιείχε 480 γραμμάρια ζελαταδυναμίτιδας- εκρηκτική ύλη που ήταν ικανή να έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι.

Καθοριστική σημασία για την εξέλιξη των ερευνών θεωρείται η ταυτοποίηση του ατόμου που μετέφερε ως διανομέας (κούριερ) τον φάκελο – βόμβα, εν αγνοία του ή συνειδητά, έως τον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου.

Το άτομο αυτό -όπως προέκυψε από τις έρευνες- παρέδωσε στις αρχές του μήνα τον επίμαχο φάκελο στη γραμματεία του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Ακολούθως ο φάκελος μεταφέρθηκε στο γραφείο της παραλήπτριας προέδρου Εφετών, όπου έμεινε για περίπου δέκα μέρες. Η παρατηρητικότητα του συζύγου της, ο οποίος είναι πρώην στρατιωτικός και βρισκόταν τυχαία στο γραφείο, στάθηκε σωτήρια αφού δεν ανοίχτηκε ο φάκελος αλλά παραδόθηκε για έλεγχο όπου και διαπιστώθηκε το περιεχόμενό του.

Παράλληλα, με τις εργαστηριακές εξετάσεις για τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό πάνω στον μηχανισμό, οι διωκτικές Αρχές «ξεσκονίζουν» όλες τις υποθέσεις που χειρίστηκε η ίδια το τελευταίο διάστημα και οι αποφάσεις που εξέδωσε, ενώ ελέγχεται εάν τυχόν είχε γίνει αποδέκτρια απειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες φαίνεται να επικεντρώνονται στον χώρο των ποινικών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button