Πολιτική

ΚΚΕ για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Υποβαθμίζονται τα πτυχία, εμπορευματοποιείται η εκπαίδευση

Για εμπορευματοποίηση της εκαπιδευτικής διαδικασίας και υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, κάνει λόγο το ΚΚΕ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο και ζητά να μην κατατεθεί.

«Τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό, το δίκαιο αίτημα «να μην κατατεθεί» πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε πανεπιστήμια, σχολεία και σχολές και συνολικά σε όλη την κοινωνία!» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και προσθέτει:

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για τομή εχθρική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα:

Είναι σαφές ότι δημιουργούνται πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό σηματοδοτεί η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κατά τ’ άλλα, η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω διεθνών και επί πληρωμή απολυτηρίων είναι το «κερασάκι στην τούρτα» της κατάργησης του ενιαίου τρόπου εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση.

Είναι προφανές ότι η ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί ουσιαστικά στην ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που σύμφωνα με τον υπουργό θα γίνει σύντομα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικά τα δικαιώματα των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων θα δεχτούν νέα επίθεση, θα συμπαρασυρθούν συνολικά προς τα κάτω.

Αποδεικνύεται περίτρανα, επίσης, ότι τα “περί αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου”, που αναμασά η κυβέρνηση, αντιστοιχούν στη γενίκευση διδάκτρων και στα προπτυχιακά, όπως προβλέπει το νομοσχέδιό της, ενώ ο μεγάλος όγκος της χρηματοδότησης αφορά στην επιχειρηματική λειτουργία και όχι τις ανάγκες των νέων.

»Είναι πια φανερό ποιος εκφράζει την πλειοψηφία και το λαϊκό αίσθημα και ποιος εκφράζει τους λίγους, τη μειοψηφία! Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση επιστρατεύει, χωρίς αποτέλεσμα, την τρομοκρατία, την καταστολή, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση.

Κυριολεκτικά, η κυβέρνηση ξεκινά τη δήθεν διαβούλευση με «”αυτογκόλ από τα αποδυτήρια”, ήδη απομονωμένη και ηττημένη, παρά την ουσιαστική συναίνεση που απολαμβάνει από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

Τώρα πρέπει να γιγαντωθεί το φοιτητικό κίνημα. Τώρα πρέπει να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή συμπαράσταση και αλληλεγγύη απ’ όλη την κοινωνία.

Για να ανοίξει ο δρόμος για το σύγχρονο, δίκαιο και ρεαλιστικό. Για ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα σε επιστημονική μόρφωση με το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Για ένα πανεπιστήμιο πραγματικά ελεύθερο, που δεν θα κοιτάει στις τσέπες τους φοιτητές γιατί θα είναι αποδεσμευμένο από τις αλυσίδες και τους περιορισμούς του κέρδους.

Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο άδικο ταξικό νομοσχέδιο και της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των νέων! Οι αγώνες θα νικήσουν γιατί είναι δίκαιοι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button