Οικονομία

Μήνυμα Χατζηδάκη προς τράπεζες: Διατηρήστε και φέτος τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά

Μήνυμα προς τις τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το μεσημέρι της Τετάρτης 21/2.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, με «ατζέντα» τη διασύνδεση των POS, ο υπουργός έστειλε τηλεοπτικό μήνυμα ζητώντας την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων στα στεγαστικά, με φόντο τις εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων στην Ευρώπη.

«Εμείς, όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο.

Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Στήριγμα από την επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στηρίζουν τη μικρότερη διαφορά στα επιτόκια, «αν δείτε θα στοιχεία, θα δείτε ότι τα επιτόκια έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Η διαφορά στα επιτόκια σε σχέση με πέρυσι έχει περιοριστεί» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «η διαφορά του μέσου όρου των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σχέση με τα ελληνικά επιτόκια είναι μικρότερη, ακριβώς λόγω του ότι η οικονομία προόδευσε και έχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας».

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε πως «εκτός από τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτήριου που πράγματι είναι μικρά, οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να τα αυξήσουν υπό την έννοια ότι έχουν 112 δισ. δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις. Άρα δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια για να μαζέψουν χρήμα, γιατί έχουν χρήμα. Υπάρχουν όμως άλλες δυνατότητες για τους καταναλωτές».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button