Πολιτική

Μητσοτάκης για αγρότες: Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025

«Δεν θέλω να προεξοφλήσω τις αποφάσεις του Υπουργικού, ούτε τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά θα επαναλάβω αυτό που είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο κατώτατος θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ. Αλλά γενικά υπάρχει μια εικόνα αύξησης των μισθών στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Star.

«Οι τιμές παραμένουν υψηλές. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για μείωση τιμών με στοχευμένες παρεμβάσεις», παραδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Τα πρόστιμα που έχουμε βάλει ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Θα δούμε σύντομα μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ. Τα χειρότερα είναι πίσω μας», πρόσθεσε μιλώντας για την ακρίβεια.

«Η φήμη των πολυεθνικών θα πάθει ζημιά όταν παραβαίνει το νόμο θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν», είπε τονίζοντας πως «Θα είμαστε αμείλικτοι στην επιβολή προστίμων».

«Η φήμη των πολυεθνικών θα πάθει ζημιά όταν παραβαίνει το νόμο θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν», είπε.

Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025 για τους αγρότες

Αναφερόμενος στους αγρότες δεσμεύτηκε για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025.

Οι αγρότες έχουν δίκιο πρέπει ο πρωτογενής τομέας να μεγαλώσει. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες και το γνωρίζουν», σημείωσε επίσης.

«Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα ζητώ από τους αγρότες να είναι σε συντονισμό με την αστυνομία ώστε α δημιουργηθεί όσο το δυνατό μικρότερη αναταραχή», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι αγρότες έχουν δίκιο στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων.

«Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία», υπογράμμισε.

«Θα δούμε πιστεύω έναν μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πολης… Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο».

«Η κυβέρνηση έχει περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων π.χ. για το γάλα. Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες. Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων. Πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένους καταναλωτής. Και ο καταναλωτής μπορεί να μας βοηθήσει και να πέσουν οι τιμές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς».

Για στεγαστικό και ενοίκια

Αναφερόμενος στην μεγάλη άνοδο των ενοικίων είπε πως είναι στόχος να δοθούν στην αγορά τα 700 χιλιάδες ακίνητα που παραμένουν κλειστά.

«Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει, με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, έχει νόημα να ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα. Στη golden visa, θα ανέβουν τα όρια στις 800.000 για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και θα πάει στις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις σε ακριβότερα ακίνητα και όχι για όσα είναι βασικά στην αγορά».

Μη κρατικά πανεπιστήμια

«Μεταρρύθμιση αποτελούσε κορυφαία προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Δεν εχουμε χρονο να χάσουμε θα τρέχουμε με αυτούς τους ρυθμούς όλη την τετραετία. Τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το Δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του», είπε για την λειτουργία μη κατικών πανεπιστημίων και πρόσθεσε:

«Τα Μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία προεκλογική μας δέσμευση. Η ίδρυση τους θα γίνει με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει στα δημόσια πανεπιστήμια», είπε και συνέχισε:

«Δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο που μπορεί να πάρει κανείς από το εξωτερικό και να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα».

«Αποτελεί πάγια άποψη μου ότι μόνο καλό στο δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απλά μια ευκαιριακή μπίζνα αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Το μη κερδοσκοπικό που θα φτιάξει μια ιατρική σχολή, δεν θα βρουν δουλειά. Τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει και η αγορά εργασίας. Εμένα με νοιάζει το δημόσιο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ως φάρος ποιότητας».

Για τις καταλήψεις: «Θα μας βρουν απέναντι»

«Δεν δέχομαι παράνομες πράξεις», είπε μιλώντας για τις καταλήψεις.

«Εκκενώσαμε την πρυτανεία του ΑΠΘ. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει. Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο».

«Δεν πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν φοιτητές δύο ταχυτήτων. Όσες φορές χρειαστεί η αστυνομία θα εκκενώνει τις καταλήψεις», τόνισε ακόμα.

Για τα απογευματινά χειρουργεία: «Να μπορέσουμε να λύσουμε την ουσία του προβλήματος»

«Αυτό που δεν έχει ειπωθεί, είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει απογευματινά χειρουργεία και θα τα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες», τόνισε μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία

«Έχει έρθει η κυβέρνηση να κάνει πράξη όσα λέει και να σπάσει και κάποια αυγά, για να μπορέσουμε να λύσουμε την ουσία του προβλήματος που είναι σε κάποιες περιοχές οι πολύ μεγάλες αναμονές που για εμένα δεν είναι αποδεκτές».

Για τις ευρωεκλογές

«Αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Ας σκεφτούν λίγο στην Ευρώπη να μην πυροβολούν τα πόδια μας, δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα. Αν πάτε να το πείτε στις Βρυξέλλες, θα γελάνε. Καταλαβαίνω γιατί θέλουν να χτυπήσουν το ΕΛΚ κι εμένα. Αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από ψήφισμα που ζητά τη διακοπή πόρων για την Ελλάδα. Και είναι υπόλογοι και αυτοί και οι αρχηγοί τους. Και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης, είναι ένα να ασκείς κριτική και άλλο να βάζεις τους ευρωβουλευτές σου να πυροβολούν την Ελλάδα. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή που ξεπερνιέται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button