Οικονομία

Νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ

Καθησυχαστικός για την πορεία του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Δημήτριος Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τονίζοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να αποπληρώνει πρόωρα τα δάνειά της. 

Μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσάκωνας απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν αυτό θα γίνει άμεσα, η απάντησή του όμως μάλλον εκεί παραπέμπει, «Κάποιες φορές η σιωπή είναι πιο ισχυρή» είπε με νόημα.

Ο κ. Τσάκωνας είπε πως δεν έχει κανέναν φόβο για το τι θα συμβεί μετά το 2032, οπότε και λήγει η περίοδος χάριτος, εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλά μαξιλάρια για την αντιμετώπιση του αβέβαιου. Όπως είπε η χώρα έχει ήδη αποπληρώσει το ΔΝΤ, τα διμερή δάνεια έπεσαν κάτω από 40 δισ. ευρώ και θα συνεχίσει να προπληρώνει τα δάνειά της, αναζητώντας χώρο για εκδοτική δραστηριότητα.

Υποστήριξε ότι η διάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ελκυστική, διαθέτοντας καλή δομή και προσέθεσε πως το απόλυτο ύψος του χρέους όχι μόνο δεν θα ανέβει, αλλά μπορεί να βαίνει και μειούμενο, ειδικά από τη στιγμή που τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ίσα με τους ταμειακούς στόχους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ χαρακτήρισε ως τεράστιο επίτευγμα την επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε όμως ότι ο στόχος της ελληνικής οικονομίας πρέπει να είναι το A+. «Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε τόσο πιο γρήγορα θα φθάσουμε εκεί που ήμασταν πριν από την κρίση» δήλωσε ο κ. Τσάκωνας.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι μπορεί κάποιοι να λένε ότι ο ρυθμός του 2% είναι χαμηλός, όταν όμως όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη βρίσκονται σε ύφεση και η Ελλάδα πετυχαίνει πέντε φορές την ανάπτυξή τους σημαίνει ότι συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button