Οικονομία

Πώς θα κάνετε αίτηση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένης κατοικίας

Μέσα από την εφαρμογή του myPROPERTY (κλικ εδώ) μπορούν να υποβάλουν ψηφιακή αίτηση οι δικαιούχοι της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ επί ασφαλισμένης κατοικίας.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

1. Εφόσον είστε λήπτης ασφάλισης των ασφαλιστήριων συμβολαίων, μέσω της καρτέλας «Δημιουργία νέας αίτησης» προβαίνετε στις παρακάτω ενέργειες:

  • Συσχετίζετε τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που εμφανίζονται με τα δικαιώματα που κατέχετε επί των ασφαλισμένων κατοικιών (Ασφάλιση ιδίου).
  • Δηλώνετε τον/τους ΑΦΜ του/ων συνιδιοκτήτη/ών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι του ενός συνιδιοκτήτες (Ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου/ων).
  • Δηλώνετε τον/τους ΑΦΜ τρίτου/ων προσώπου/ων που έχει/ουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν εσείς δεν κατέχετε δικαίωμα επί της κατοικίας (Ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου/ων).

Οι φορολογούμενοι που θα περιληφθούν στην αίτησή σας ως συνιδιοκτήτες / τρίτα πρόσωπα θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, για να υποβάλουν αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

2. Εφόσον ενημερωθήκατε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι έχετε περιληφθεί στη δήλωση του λήπτη ασφάλισης ως συνιδιοκτήτης ή τρίτο πρόσωπο μπορείτε να εντοπίσετε τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ σας και να τα συσχετίσετε με τα δικαιώματά σας επί των ασφαλισμένων κατοικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες και αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Δικαιούχοι της έκπτωσης ύψους 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδικοκτήτες κατοικιών, οι οποίο έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών, όπως ο σεισμός, η πυρκαγιά και η πλημμύρα για ολόκληρο το προηγούμενο έτος.

Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με το χρόνο ασφάλισης, ωστόσο έχει οριστεί ελάχιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για:

  • Έκπτωση 10% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 12 μηνών
  • Έκπτωση 7,5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 9 μηνών
  • Έκπτωση 5%όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 6 μηνών
  • Έκπτωση 2,5% όταν υπάρχει συμβόλαιο ασφάλισης διάρκειας 3μηνών

Ενώ δεν χορηγείται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button