Οικονομία

Στα «ύψη» το Χρηματιστήριο Αθηνών – Τα ρεκόρ συνεχίζονται

Ο πρώτος μήνας συνεδριάσεων του 2024 εκτίναξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών, με αρωγό της τάσης τον τραπεζικό κλάδο και μια σειρά από επιχειρηματικές ειδήσεις που επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία των επενδυτών για την ελληνική αγορά. 

Ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο οι επενδυτές έδειξαν τη διάθεση τους να δώσουν το «παρών», σε «χαρτοφυλάκια με διαφορετικό προφίλ ρίσκου και ορίζοντα διακράτησης», με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακή να επισημαίνει στην ανάλυση του πως οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις καθαρών κερδών διευκόλυναν την εκδήλωση φρέσκου αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, οι επιχειρηματικές ειδήσεις, όπως η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον ΒΟΑΚ, την ανακοίνωση της Mytilineos για EBITDA που πρώτη φορά ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και η παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ, λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της στοιχείων, μεταξύ άλλων, βοηθούν στην διάχυση του ενδιαφέροντος και την ανακύκλωση της ρευστότητας της Αγοράς.

Λίγο πριν το κλείσιμο της εβδομάδας, η διάθεση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή (IPO) εταιρείας στη χώρα εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των βιβλίων. Μάλιστα, με την πώληση της συμμετοχής του στο αεροδρόμιο, το κράτος άντλησε 784,7 εκατ. ευρώ, με την τιμή της δημόσιας εγγραφής να ορίζεται στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή, το υψηλότερο σημείο του εύρους τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως επόμενο βήμα είναι η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την Τετάρτη 7/2 στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Επενδυτικό roadshow σε θετικό κλίμα

Το σημαντικό ραντεβού που έδωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο επενδυτικό φόρουμ της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσε πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 ραντεβού μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και διαχειριστών κορυφαίων διεθνών funds, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτό το κλίμα, με άρθρο του στο CNN Greece, o κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνει πως «η έλευση του 2024 βρίσκει την ελληνική οικονομία να διατηρεί τις ιδιαίτερα καλές επιδόσεις της για μια ακόμα χρονιά, κι αυτό παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πολλών γεωπολιτικών εξελίξεων στον διεθνή χάρτη» και προσθέτει πως:

«Η θετική αυτή πορεία της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται επίσης στην εξαιρετική απόδοση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που το 2023 βρέθηκε στην 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει απόδοσης του γενικού δείκτη, καθώς ο τελευταίος κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση κατά περίπου 40%.»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button