Ελλάδα

Στο τραπέζι κυβέρνηση και αγρότες: Τι προσδοκούν από την κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης

Στο μεταξύ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τη συνάντηση αντιπροσωπείας τους που επίκειται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα με τις κινητοποιήσεις να γίνονται όλο και πιο δυναμικές.

Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με συμβολικούς αποκλεισμούς χωρίς κλιμάκωση, όπου και θα επανεξετάσουν τη στάση τους μετά το ραντεβού της Τρίτης (13/02).

Σημειώνεται ότι η επιτροπή που θα συναντηθεί την Τρίτη στις 12:00 με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελείται συνολικά από 15 μέλη. Ειδικότερα, από έξι μέλη από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένα από Πελοπόννησο.

Την ίδια ώρα, πυκνές είναι οι ζυμώσεις στους κυβερνητικούς κύκλους, καθώς στο συρτάρι του Μαξίμου βρίσκεται ήδη νέο «μίνι» πακέτο ενισχύσεων. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν στο CNN Greece, ότι δύο είναι τα βασικά μέτρα που μπορούν να συζητηθούν με τους αγρότες, χωρίς να εκτροχιάζονται τα δημοσιονομικά της χώρας.

Τα σενάρια για το «μίνι» πακέτο παροχών

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, που έχει ήδη εξαγγελθεί, ύψους 82 εκατ. ευρώ, να μην δοθεί στο τέλος της περιόδου, αλλά νωρίτερα. Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί, αυτό το μέτρο θα έδινε μια μεγαλύτερη ρευστότητα στους αγρότες και λεφτά «στο χέρι» για να γίνουν απαραίτητες αγορές εφοδίων.

Στο «τραπέζι» παραμένει και μία μεγαλύτερη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα. Έχει ήδη ανακοινωθεί πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων) αλλά εκτιμάται πως μπορεί αυτή η έκπτωση να αυξηθεί και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες ζητούν τη θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου και πλαφόν στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξετάζεται αυτή την ώρα.

Στο πλευρό των αγροτών η αντιπολίτευση

Στα αγροτικά μπλόκα της Θεσσαλίας βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. «Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν ρίσκα μεγαλύτερα των επιχειρηματιών. Και να βλέπουν τα προϊόντα τους για τα οποία λαμβάνουν σεντς το κιλό να είναι ευρώ στο ράφι. Είναι άδικο αυτό. Υπάρχουν λύσεις. Και επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, ώστε η σχολάζουσα αγροτική γη να μπορεί να αναδιανεμηθεί. Όπως επίσης να μετατρέψουμε και τις εγγυήσεις για την αγροτική γη σε μια νέα τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης» τόνισε.

«Οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν, να είναι παραγωγικοί, να δουλέψουν στις περιφέρειες, στα χωριά τους, στις πόλεις τους αλλά την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος τομέας. Γι’ αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Ανδρουλάκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Από την Καρδίτσα ο Δημήτρης Κουτσούμπας στήριξε τον αγώνα των αγροτών: «Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, την έχετε στριμώξει εσείς με τον αγώνα σας, την αποφασιστικότητα σας και την ενότητά σας και τον συντονισμό σε όλη τη χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο και τα μπλόκα της Θεσσαλίας και ειδικά της Καρδίτσας», ανέφερε.

Στο κέντρο Καρδίτσας και Λάρισας οι αγρότες – Έκαψαν άχυρα, έχυσαν γάλα στην πλατεία

Στο μεταξύ, στις κεντρικές πλατείες των πόλεων εξακολουθούν να κατεβαίνουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, ενώ νωρίτερα το απόγευμα βρέθηκαν στο κέντρο της Καρδίτσας πραγματοποιώντας πορεία όπου πέταξαν γάλατα και άχυρα.

Αντίστοιχα, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας βρέθηκαν αγρότες με τα τρακτέρ τους από το Μπλόκο Πλατυκάμπου, ενώ προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών στον κόμβο των Μουδανιών.

Ορισμένοι δε, όπως αυτοί στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, έκλεισαν τον δρόμο από τη μία το μεσημέρι και για ένα δίωρο, αφήνοντας ωστόσο μία λωρίδα ελεύθερη για τη διέλευση των οχημάτων και φορτηγών.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα.

Φλώρινα: Τετράωρος αποκλεισμός στα σύνορα της Νίκης μόνο για τα φορτηγά αυτοκίνητα

Σε τετράωρο αποκλεισμό και του τελωνείου της Νίκης στην Φλώρινα προχώρησαν νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΠΕ Φλώρινας.

Ο αποκλεισμός αφορούσε μόνο την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνταν από και προς την Βόρεια Μακεδονία, ενώ για τα υπόλοιπα ΙΧ η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά.

Σημειώνεται ότι, από τα σύνορα της Νίκης διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες φορτηγά, με πινακίδες Βόρειας Μακεδονίας, που μεταφέρουν λιγνίτη από τα ορυχεία της Αχλάδας στη Φλώρινα στις τρεις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί 15 χλμ από τα σύνορα, στην πολη Μπίτολα.

Κτηνοτρόφοι μοίρασαν 200 μπουκαλάκια με γάλα στο Δερβένι

Μάλιστα, στο μπλόκο του Δερβενίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι και μοίρασαν 200 μπουκάλια των 500 Ml στα διερχόμενα οχήματα και φορτηγά από την παράπλευδη οδό. «Πέρυσι πουλούσα 1,60 ευρώ/λίτρο το πρόβειο γάλα, τον Νοέμβριο η τιμή του έπεσε στο 1,55 ευρώ/λίτρο, τον Δεκέμβριο στο 1,50 ευρώ/λίτρο και τώρα μας είπαν ότι στο τιμολόγιο Ιανουαρίου θα το δούμε στο 1,40 ευρώ/λίτρο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Παναγιωτίδης, προσθέτοντας «για όσα λέω έχω όλα τα σχετικά τιμολόγια».

Για 8η μέρα να παραμένουν στο μπλόκο της παλιάς Εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του ποταμού Σελινούντα, οι αγρότες της Αιγιάλειας.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από το μπλόκο μέχρι το κέντρο του Αιγίου.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών, τα οποία γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό είναι:

  • θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου
  • επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα
  • αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
  • αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
  • έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία
  • κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
  • έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα.

Λανθασμένοι χειρισμοί στο αγροτικό λένε 6 στους 10 πολίτες

Με το αγροτικό ζήτημα πάντως να «φουντώνει», στη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσίασε ο ALPHA στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,1%.

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης κλήθηκαν να σχολιάσουν παράλληλα οι πολίτες. Έξι στους δέκα χαρακτήρισαν λανθασμένους τους χειρισμούς στο αγροτικό ζήτημα, σε ποσοστό 62%. Το 24% βρίσκει σωστούς τους χειρισμούς, ενώ το 14% δήλωσε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button