Ελλάδα

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι και πότε ένα παιδί κινδυνεύει – Η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου εξηγεί

Η εννιάχρονη μεταφέρθηκε σήμερα στις 13.30 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης.

Στο τεστ που του έγινε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το άτυχο κοριτσάκι κατέληξε. Η σορός του θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.

Το CNN Greece με αφορμή τα πολλά περιστατικά στρεπτόκοκκου που καταγράφονται στην χώρα μας είχε μιλήσει πριν από λίγο καιρό με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου .

Όπως είχε εξηγήσει τότε, το γεγονός ότι ένα παιδί με ξαφνικό πυρετό και με διάγνωση για στρεπτόκοκκο ξαφνικά καταλήγει, αποτελεί σίγουρα ένα σοβαρό και δραματικό συμβάν, το οποίο ωστόσο υποκρύπτει έναν προδιαθεσικό παράγοντα. Δεν είναι υπεύθυνοι οι γιατροί που είτε άργησαν να κάνουν διάγνωση για στρεπτόκοκκο, είτε η διάγνωση είναι λανθασμένη.

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, είχε τονίσει ότι πίσω από μία κατάρρευση ενός παιδιού με στρεπτόκοκκο, πιθανολογούμε ότι υπάρχει σχεδόν πάντα ένας προδιαθεσιακός παράγοντας, όπως μία λοίμωξη, γεγονός που συμβάλλει στο να καταλήγει τόσο απότομα το παιδί αυτό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών© Intime p.a.

Επίσης, είχε ζητήσει να μην σπεύδουμε να κατηγορούμε με ευκολία τους γιατρούς που δεν προέβλεψαν σωστά το περιστατικό.

Ένα εμβόλιο που δεν έρχεται…

Η κυρία Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση στους γονείς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και παράλληλα να είναι σε εγρήγορση όταν ένα παιδί εμφανίζει πυρετό, έως ότου εξακριβωθεί, εάν ο πυρετός αυτός, προέρχεται από στρεπτόκοκκο ή από μία ίωση.

Ακόμα, είχε επισημάνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α, καίτοι οι επιστήμονες το παλεύουν εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ευτυχώς όμως, υπάρχει η αντιβίωση (πενικιλίνη) και μπορούν με ευκολία να τη λάβουν οι ασθενείς.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, της επαφής με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Τρόποι μετάδοσης

Να θυμίσουμε, ότι ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται:

  • μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο
  • μέσω του βήχα και του φτερνίσματος
  • από μια πληγή

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά να μπορούν να τα μεταδώσουν.

Ο κίνδυνος διασποράς, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο

Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Τέτοιου είδους λοιμώξεις είναι, μεταξύ άλλων οι εξής:

  • αμυγδαλίτιδα
  • φαρυγγίτιδα
  • οστρακιά
  • μολυσματικό κηρίο

Οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι σοβαρές. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button