Κόσμος

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της, όπως ανακοίνωσε η ίδια την Παρασκευή (2/2) με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτησή της, κάνει λόγο για μια εκστρατεία «δολοφονίας χαρακτήρα» σε βάρος της.

Όπως αναφέρει για τη θητεία της «η αύξηση των αποθεματικών της χώρας, τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες της κύριας τάσης του πληθωρισμού αποτελούν απόδειξη της επιτυχούς» πορείας της στη θέση αυτή.

Ευχαρίστησε, κλείνοντας, την ευγνωμοσύνη της στον Τούρκο πρόεδρο «ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα και το έθνος μου, και αποτελεί την μεγαλύτερη κληρονομιά μου».

Η πολλά υποσχόμενη τραπεζίτρια είχε κληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει νομισματική πολιτική περιορισμού της ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού που προκάλεσε η εμμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με ποσοστό κοντά στο 65%, ωστόσο το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολογίζει την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση γύρω στο 130%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα, «με επικεφαλής τον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά».

Ο κ. Σιμσέκ υποστηρίζει ότι η απόφαση που έλαβε η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είναι εντελώς προσωπική και τονίζει ότι η νέα διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα οριστεί κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου.

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Η κ. Ερκάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου.

Η 44χρονη Ερκάν, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τραπεζίτης της Κεντρικής Τράπεζας, διορίστηκε στη θέση αυτή μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δόθηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ένα γραφείο και σωματοφύλακες στον πατέρα της, τον Ερόλ Ερκάν, στις εντολές του οποίου «κανείς δεν τολμά να αντιταχθεί».

Η Χαφιζέ Ερκάν απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για «πληροφορίες αντίθετες με την πραγματικότητα» οι οποίες έχουν ως στόχο «να δυσφημίσουν την τράπεζά μας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button