Οικονομία

«Χαρμάνι» επενδύσεων στην αγορά του καφέ

«Απόβαση» στην ελληνική αγορά πραγματοποιήσαν τους τελευταίους μήνες δημοφιλείς ευρωπαϊκές αλυσίδες καφέ, ενισχύοντας τη «μάχη» του ανταγωνισμού σε έναν κλάδο στον οποίο συνεχίζονται οι επενδυτικές κινήσεις από παλιούς και νέους «παίκτες».

Η αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα μας καθώς το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ εκτός σπιτιού παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις σημαντικές κρίσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος, καθιστούν ελκυστική την ελληνική αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι έρευνα του World Coffee Portal έδειξε πως η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 14 ευρωπαϊκές αγορές που διατήρησαν θετική ανάπτυξη και κατά την περίοδο του Covid το 2020.

Το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα, στην περιοχή των Ιλισίων, εγκαινίασε πρόσφατα η βελγική αλυσίδα αρτοποιείων-καφέ, Le Pain Quotidien. Το brand που δημιούργησε ο σεφ Alain Coumont το 1990, στις Βρυξέλλες, έχει αναπτυχθεί πλέον περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο. Μέσα στο 2023 μάλιστα, η Le Pain Quotidien, επεκτάθηκε πέραν της Ελλάδας και σε Λουξεμβούργο, Ουρουγουάη και Μαρόκο. Αριθμεί συνολικά πάνω από 200 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, στα οποία το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μοναστηριακό τραπέζι που διαθέτουν, προτρέποντας τους πελάτες να γίνουν μία παρέα.

Στη Ελλάδα αφίχθηκε επίσης μέσα στο 2023 η ιταλική αλυσίδα Cafe Barbera. Με ιστορία από 1870, ξεκίνησε από τη Νότια Ιταλία και επεκτάθηκε σε πάνω από 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να γίνεται η τέταρτη διεθνής αγορά που «μπήκε» η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο. Το κατάστημα που άνοιξε στην Ερμού, λανσάρει μάλιστα ένα νέο concept της εταιρείας, που προβλέπει τη λειτουργία μικρότερων χώρων σε σχέση με εκείνους των μεγάλων επιφανειών που άνοιγε έως τώρα στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο κατάστημα αναμένεται να αποτελέσει και το επιχειρηματικό μοντέλο για τη νέα στρατηγική που σχεδιάζει η εταιρεία. Στη χώρα μας, η Cafe Barbera προσανατολίζεται στο άνοιγμα και νέων (μίνι) καταστημάτων μέσα στο 2024 στο κέντρο της Αθήνας και σε βάθος τριετίας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button