Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Πάτησε» πάνω στις 1.500 μονάδες αλλά δεν έσπασε το φράγμα

Στις 1.500 μονάδες αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας το υψηλότερo επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ωστόσο δεν κατάφερε να κατοχυρώσει τη θέση του και τελικά αναδιπλώθηκε λίγο χαμηλότερα στις 1.490 μονάδες.

Ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να δίνει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κατέγραψε νέο ρεκόρ, με άνοδο +0,94%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Νοεμβρίου 2015.

Σημειώνεται ότι ο ΓΔΤ ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη +0,43%, ενώ η απόδοσή του ξεπερνάει το 15%, από την αρχή της χρονιάς.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις αργίες της πασχαλινής περιόδου, για πάνω από έναν μήνα, από τις 11/4, ο τζίρος του ΧΑ παραμένει σταθερά πάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα στην αγορά παραμένει θετικό με τα ως επί το πλείστον ικανοποιητικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και οι επενδυτές δείχνουν συγρατημένα αισιόδοξοι ενόψει του επόμενου μεγάλου ορόσημου, την «ετυμηγορία» της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο τον Ιούνιο.

Επόμενη αντίσταση στις 1.561 μονάδες

Σύμφωνα με το δελτίο της Beta Χρηματιστηριακή, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το στόχο της ανόδου που ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου, πατάει πλέον σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών αλλά έχει δυναμική και η εκτόνωση του κύματος δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 1.357 έως τις 1.505 μονάδες οι αγοραστές έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, οι οποίες διορθωτικές κινήσεις είτε αναχαιτίστηκαν σε ορίζοντα δύο συνεδριάσεων είτε ήταν εξαιρετικά ρηχές και σε μικρό ενδοσυνεδριακό εύρος.

Για να βρεθεί η επόμενη αντίσταση θα πρέπει να ανατρέξει κανείς 157 μήνες πίσω στο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2011 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει μια τοπική κορυφή στις 1.561 μονάδες.

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας

Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α’ τρίμηνου την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότρες αυτές των ΔΕΗ (20/05), Optima, Fourlis (21/05), Quest, Ελβαλχαλκόρ (22/05) Lavipharm και Ideal Holdings (23/05).

Χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύεται την Δευτέρα 20/5 η Aegean (€0,75), Revoil (€0,05) και η Alpha Trust (€0,55) ενώ την Τρίτη το ΔΑΑ θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2023 (€0,33).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button