Ελλάδα

Αγρότες: Συζητούν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων – Στην Αθήνα την Πέμπτη οι μελισσοκόμοι 

Για τη λήψη αποφάσεων προετοιμάζονται οι αγρότες, αμέσως μετά την επιστροφή τους στα μπλόκα από το συλλαλητήριο της Αθήνας όπου αναμένονται αύριο Πέμπτη και οι μελισσοκόμοι προκειμένου να διαδηλώσουν για τα δικά τους αιτήματα.

Την Πέμπτη (22/2) οι αγρότες θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα οφέλη που αποκόμισαν από την παραμονή τους στην πρωτεύουσα και θα λάβουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Σε πρώτη φάση οι αγρότες εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να ξανασκεφτεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παροχές.

Για την ώρα, φαίνεται πως οι αγρότες Θεσσαλίας έχουν κερδίσει μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ινδία για ζητήματα που αφορούν τον κάμπο, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ», καθώς και την δέσμευση να δοθεί μάχη στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εκτιμά πως το αγροτικό κίνημα θα εκτονωθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το πετρέλαιο, εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επαναλάμβαναν στο CNN Greece ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια και πως «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και οι αγρότες το ξέρουν».

«Όργωσαν» την πρωτεύουσα και αναχωρούν – Παράθυρο για μέτρα στήριξης – Νέα συνάντηση για Θεσσαλία

Στο Σύνταγμα οι μελισσοκόμοι

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προγραμματίζουν το πρωί της Πέμπτης και οι μελισσοκόμοι.

Μετά την εβδομαδιαία διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην πλατεία Γεωργίου, μεταφέροντας δεκάδες κυψέλες και μοιράζοντας χιλιάδες μερίδες μέλι, στην προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματά τους, με κυριότερο το ζήτημα των ελληνοποιήσεων μελιού από το εξωτερικό, τώρα προχωρούν σε συγκέντρωση.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας, αύριο, Πέμπτη, δίνουν ραντεβού με όλους τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη χώρα στην πλατεία Συντάγματος, σύμφωνα με το tempo24.

Όπως έχουν προγραμματίσει, θα συναντηθούν στις 4 τα ξημερώματα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και πούλμαν και στη συνέχεια το κονβόι θα κατευθυνθεί στο Ρίο, όπου θα συναντηθούν με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και όλοι μαζί θα κινηθούν προς τον Ισθμό. Εκεί θα αναμένουν συνάδελφούς τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ώστε να σχηματίσουν μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που θα φθάσει στην Αθήνα.

Κιλκίς: Ανοιγοκλείνει ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων

Ήδη οι αγρότες στο Κιλκίς, απέκλεισαν το βράδυ της Τετάρτης (21/2) τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά αποκλείστηκε τόσο ή είσοδος όσο και η έξοδος από το τελωνείο σε φορτηγά αλλά και σε επιβατικά ΙΧ. Ακολούθως και έως τις 20.30 το βράδυ επιτράπηκε μόνο η είσοδος στη χώρα από Ι.Χ. αυτοκίνητα. Αυτήν την ώρα το τελωνείο λειτουργεί κανονικά, αν και οι αγρότες παραμένουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους.

Ιωάννινα: Ένταση με αγρότες που θέλησαν να μπλοκάρουν τον κόμβο στο Καλπάκι

Ένταση μεταξύ αγροτών και της Αστυνομίας προκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στον κόμβο Καλπακίου στα Ιωάννινα, όταν αποπειράθηκαν να κλείσουν το δρόμο.

Η Αστυνομία ακινητοποίησε τρακτέρ, επέβαλλε πρόστιμα στους αγρότες ενώ προειδοποίησε τους συγκεντρωμένους ότι θα κατασχεθούν τα μηχανήματα στην περίπτωση που κλείσει ο κόμβος.

«Δεν γίνεται να μην αφήνουν τα τρακτέρ να έρθουν στο μπλόκο.. Απείλησαν ότι θα κατασχέσουν τα μηχανήματα και θα πάνε άνθρωποι στο αυτόφωρο» ανέφεραν σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα epiruspost.gr εκπρόσωποι των αγροτών οι οποίοι καλούν αύριο Πέμπτη στις επτά το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη, στο Καλπάκι για να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα οδηγήθηκαν τελικά εκτός οδοστρώματος ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία κινήθηκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής να μην επιτραπεί κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί προς την Κακαβιά και την Κόνιτσα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που είχαν συγκεντρωθεί στο Καλπάκι προχώρησαν τελικά σε καθιστική διαμαρτυρία κλείνοντας τον δρόμο αφού τους απαγορεύθηκε η χρήση των τρακτέρ.

Επέστρεψαν στα μπλόκα οι αγρότες Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Βόλου

Με αργές ταχύτητες και υπό βροχή οι αγρότες της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, επέστρεψαν στα μπλόκα των περιοχών τους με σκοπό αύριο να λάβουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Γύρω στις 5:30’ το απόγευμα της Τετάρτης (21/2) έφτασαν και τα πρώτα τρακτέρ των Φθιωτών, στην Αταλάντη, ενώ λίγο πριν τις 8:00’ το βράδυ προσέγγισαν τη Λαμία πρώτα οι αγρότες της Καρδίτσας και του Αλμυρού, ενώ στο μπλόκο τους επιστρέφουν και οι αγρότες της Ανθήλης, όπου θα διανυκτερεύσουν και οι αγρότες της Λάρισας.

Οι αγρότες εμφανίζονται κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι της επιστροφής από την Αθήνα όπου διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα αλλά και προβληματισμένοι για τα κέρδη τους από το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamiareport.gr, οι πιο ψύχραιμοι σημειώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους, εκτιμώντας πως έχουν στο πλευρό τους την κοινή γνώμη.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σημεία που υπάρχουν μπλόκα, για να υπάρξει ενημέρωση των μελών τους και να πάρουν απόφαση για τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button