Κόσμος

Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία – Ξεκίνησαν τα αντίποινα κατά του Ιράν

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή (2/2) σε Ιράκ και Συρία, κάνοντας πράξη τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου για «αντίποινα».

Τα χτυπήματα εκτιμάται ότι είναι μόνο τα «πρώτα σε μια πολυεπίπεδη απάντηση της κυβέρνησης» του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία και που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

Τι αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τα πλήγματα

Τα πλήγματα επιβεβαίωσε με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).

Σύμφωνα με αυτή, ο αμερικανικός στρατός έπληξε περισσότερους από 85 στόχους, με πολλά αεροσκάφη να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Στις αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 125 πύραυλοι ακριβείας.

Οι εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν ήταν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα, κέντρα πληροφοριών, ρουκέτες και πυραύλους, αποθήκες μη επανδρωμένων οχημάτων και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και πυρομαχικών ομάδων πολιτοφυλακών και των χορηγών τους IRGC που διευκόλυναν επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Νεκροί έξι φιλοϊρανοί μαχητές

Στις επιδρομές αυτές, σκοτώθηκαν έξι φιλοϊρανοί μαχητές, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα πλήγματα του αμερικανικού στρατού στη Συρία, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και Fox News, πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσημη τελετή υποδοχής στο αμερικανικό έδαφος υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, των σορών των τριών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν την Κυριακή κοντά στα συριακά σύνορα.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το «πράσινο φως» ώστε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να εξαπολύσουν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για τα «πολλαπλά χτυπήματα».

«Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια σταδιακή απάντηση, όχι μόνο μία ενέργεια αλλά ενδεχομένως πολλές», διαβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι από το προεδρικό αεροσκάφος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button