Κόσμος

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε για τη λιβυκή χρηματοδότηση, το 2007, που συνδέεται με τον Νικολά Σαρκοζί

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κατέθεσε σήμερα για σχεδόν τρεις ώρες με την ιδιότητα της υπόπτου, στο πλαίσιο της έρευνας για τη λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της το 2007.

Η τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο, ηλικίας 56 ετών, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τον πιθανό ρόλο της στην εντυπωσιακή μεταβολή της στάσης του Γαλλολιβανέζου μεσάζοντα Ζιάντ Τακιεντίν ο οποίος, στα τέλη του 2020, ξαφνικά και προσωρινά δικαίωσε τον Νικολά Σαρκοζί, αν και υπήρξε ο βασικός κατήγορός του στην υπόθεση των λιβυκών κεφαλαίων.

Η Δικαιοσύνη υποπτεύεται διάφορα πρόσωπα στο περιβάλλον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) ότι ενορχήστρωσαν αυτήν την ανάκληση των κατηγοριών με στόχο να επηρεάσουν την πορεία των ερευνών. Σε βάρος του Σαρκοζί, ο οποίος αμφισβητεί τα γεγονότα, ασκήθηκαν, στις αρχές Οκτωβρίου, διώξεις για απόκρυψη υποκίνησης ψευδούς κατάθεσης και για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την διάπραξη του αδικήματος της εξαπάτησης του δικαστηρίου σε οργανωμένη συμμορία.

Η σύζυγός του κατέθεσε σήμερα στο Κεντρικό Γραφείο της Μάχης κατά της Διαφθοράς και Οικονομικών και Φορολογικών Αδικημάτων.

Σχετικά με ενδεχόμενες διώξεις, «καμία άμεση απόφαση δεν ελήφθη από τους ανακριτές», διευκρίνισε μια δικαστική πηγή.

«Η κυρία Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί εμφανίστηκε σήμερα το πρωί, όπως είχε συμφωνήσει, σε μια ελεύθερη ακρόαση, η οποία διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες», δήλωσαν οι δικηγόροι της. «Κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης, η οποία διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα, μπόρεσε να παράσχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και εξηγήσεις», διαβεβαίωσαν.

Τι προηγήθηκε

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, η οποία παντρεύτηκε τον Νικολά Σαρκοζί το 2008, είχε καταθέσει ως απλή μάρτυρας τον Ιούνιο του 2023 σε αυτήν την έρευνα, όμως ορισμένα στοιχεία οδήγησαν τον ανακριτή που έχει αναλάβει τις έρευνας να τη θεωρήσει ύποπτη.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο ανακριτής έθεσε ερωτήματα σχετικά με την πιθανή «βούληση απόκρυψης» από την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί των συναλλαγών με την «πάπισσα» του σκανδαλοθηρικού Τύπου στη Γαλλία «Μιμί» Μαρσάν, που κατηγορείται επίσης σε αυτήν την υπόθεση.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το πρώην μοντέλο διέγραψε το σύνολο των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν με τη Μαρσάν την ημέρα της απαγγελίας των κατηγοριών σε βάρος της, την 5η Ιουνίου του 2021.

Κατόπιν, η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί βοήθησε τη Μισέλ Μαρσάν και τον παπαράτσι Σεμπαστιάν Βαλιελά να λάβουν ένα PCR τεστ, στα μέσα του Οκτωβρίου του 2020, που τους επέτρεψε να φύγουν για τον Λίβανο για να κάνουν τη συνέντευξη που οδήγησε στην υπαναχώρηση του Τακιεντίν.

Σε αυτήν την υπόθεση, υπάρχουν 11 πρωταγωνιστές, μαζί με την Μπρούνι-Σαρκοζί, που βαρύνονται με υποψίες ότι συμμετείχαν, με διάφορους τρόπους και σε διάφορες χρονικές στιγμές, σε αυτήν την επιχείρηση.

Ερωτηθείς κατά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του στις αρχές Οκτωβρίου, ο Νικολά Σαρκοζί είχε απαλλάξει τη σύζυγό του. «Η σύζυγός μου δεν έχει καμία σχέση με αυτό», είχε δηλώσει.

Δίκη το 2025

Αυτή η πτυχή της «ανάκλησης» των κατηγοριών είναι παρεμπίπτουσα στη βασική έρευνα σχετικά με τις υποψίες λιβυκής χρηματοδότησης της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Έπειτα από 10 χρόνια έρευνας, ο Σαρκοζί παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με άλλους 12 κατηγορούμενους, που βαρύνονται με υποψίες ότι δέχθηκαν ή μετέφεραν κεφάλαια που κατέβαλε το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

Ο πρώην επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ο οποίος αμφισβητεί τα γεγονότα, αναμένεται να δικαστεί στις αρχές του 2025, μεταξύ άλλων για «αποδοχή κατάχρησης δημοσίου χρήματος», «παθητική δωροδοκία» και «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Βασικός κατήγορος του Σαρκοζί, ο Ζιάντ Τακιεντίν ανακάλεσε τις κατηγορίες στα τέλη του 2020 δηλώνοντας σε δύο μέσα ενημέρωσης πως ο πρώην πρόεδρος «δεν άγγιξε ούτε ένα λεπτό… για τις προεδρικές εκλογές» του 2007.

Εντούτοις, αναθεώρησε εκ νέου δύο μήνες αργότερα ενώπιον των ανακριτών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button