Πολιτική

Ημέρα της Ευρώπης: Εντυπωσιακή η φωταγώγηση της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου

Με το σύνθημα «Αξιοποίησε την Ψήφο σου» φωταγωγήθηκε το βράδυ της 8ης Μαΐου η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, με τις Αρχές να απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, εμβληματικά αρχιτεκτονικά τοπόσημα φωταγωγήθηκαν το βράδυ της 8ης προς 9 Μαΐου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σε μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κεντρικό μήνυμα: «Ένας μήνας ως τις Ευρωπαϊκές Εκλογές – 9 Ιουνίου 2024».

Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη και η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες ήταν μεταξύ των πολλών μνημείων σε ολόκληρη την ΕΕ που φωτίστηκαν για την 9η Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση ένα μήνα από τις ευρωπαϊκές εκλογές (6-9 Ιουνίου).

Στα κτήρια εμφανίστηκε το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα» ή η σημαία της ΕΕ.

Η επιλογή της Γέφυρας και η υλοποίηση της δράσης ήταν μια συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με το Γραφείο του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα και τη Γέφυρα Α.Ε. Μεταξύ των κτηρίων-ορόσημων και μνημείων που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ήταν και το δημαρχείο Λευκωσίας, η πλατεία Ελευθερίας στην Κύπρο, η γέφυρα Samuel Beckett και τα κτίρια του ιρλανδικού κοινοβουλίου στο Δουβλίνο, το δημαρχείο του Βίλνιους, το φρούριο St Angelo στη Βαλέτα, το προεδρικό μέγαρο στη Μπρατισλάβα, η πλατεία Cibeles στη Μαδρίτη και το ρουμανικό κοινοβούλιο στο Βουκουρέστι.

Τι γιορτάζουμε την «Ημέρα της Ευρώπης»;

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου για την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Schuman» στην οποία εκφράστηκε η ιδέα του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη που θα καθιστούσε αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των εθνών. Η πρόταση του Schuman θεωρείται η αρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον φωτισμό αυτό να εμφανίζεται σε πόλεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της ηπείρου μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εθνικές και τοπικές αρχές συνεργάστηκαν για να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας σε 440 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τη σημασία που θα έχουν αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές για το μέλλον όλων.

Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα προβληματισμού για το κοινό μας μέλλον. Η εγγύτητα της ημέρας με τις εκλογές καθιστά τον συμβολισμό της σημαντικότερο από ποτέ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button