Οικονομία

Πώς η Ρωσία θα αξιοποιήσει το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται στην Ουκρανία

Η Ρωσία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το χρόνο που απομένει έως ότου φτάσει στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που πρόσφατα ενέκριναν οι ΗΠΑ, εκτιμούν μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, όπως δήλωσαν στο CNNi τρεις αξιωματούχοι με άμεση γνώση των πιο πρόσφατων αναλύσεων.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν, πως η Ρωσία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την καθυστέρηση στην έγκριση των κονδυλίων αλλά και στην άφιξη της βοήθειας, που μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Το βράδυ της Τετάρτης (08/05) η Ρωσία εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drone στην Ουκρανία. Οι αρχές του Κιέβου αναφέρουν ότι η Μόσχα επιτέθηκε με πάνω από 50 πυραύλους και 20 drone, στοχεύοντας σε υποδομές ενέργειας σε διάφορα σημεία της χώρας. Η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε πως δέχθηκε επίθεση για πέμπτη φορά στις εγκαταστάσεις της σε διάστημα έξι μηνών.

«Προσπαθούν να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν στον ουκρανικό λαό για να αποκτήσουν προβάδισμα και να καταστρέψουν το ηθικό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσιγι Γκοντσαρένκο στο CNNi.

Η πολύμηνη καθυστέρηση των ΗΠΑ να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, επιλύθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αψήφησε την αντιπολίτευση από τα δεξιά του κόμματός του.

Αυτή η απραξία μηνών, είχε ωστόσο συνέπειες για το Κίεβο που υπέστη απώλειες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε εδάφη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την πρόοδό τους και να σημειώσουν κι άλλη, πριν κλείσει αυτό το «παράθυρο» ευκαιρίας.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για βραχυπρόθεσμη απειλή κλιμάκωσης των επιθέσεων, στο πλαίσιο των ρωσικών σχεδίων για μια ευρύτερη επίθεση στις αρχές του καλοκαιριού. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, είναι προβληματισμένοι για τις κινήσεις της Ρωσίας που στέλνει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό στην πρώτη γραμμή, ενώ οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού.

Σχετικά με τις προοπτικές των επόμενων εβδομάδων για την Ουκρανία, ακόμη και όταν έχει φτάσει πια η νέα βοήθεια, στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ δήλωσε στο CNNi «Είναι στην καλύτερη, να μείνουν στις γραμμές τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η εκτίμηση του Γκοντσαρένκο, που δηλώνει πως με τα μέσα που διαθέτει το Κίεβο «θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να κερδίσουμε ξανά οποιοδήποτε έδαφος».

«Συνεπώς, μιλάμε για σταθεροποίηση. Περισσότερο πρόκειται για προσπάθεια να κερδίσουμε χρόνο, και όχι για να κερδίσουμε τον πόλεμο. Συνεπώς χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη και ελπίζουμε πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ».

Το CNNi μετέδωσε πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αξιοποίησαν τις ελλείψεις των ουκρανικών δυνάμεων για να προωθηθούν στο ανατολικό μέτωπο κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη προέλαση από τους πρώτους μήνες του πολέμου. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουκρανίας προειδοποίησαν μάλιστα για δυνητική απειλή στις γραμμές ανεφοδιασμού και στους κόμβους του Κιέβουν στα ανατολικά, καθώς βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο ρωσικό βεληνεκές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει επικεντρώσει στην αδύναμη ουκρανική άμυνα σε όλο το ανατολικό μέτωπο, πιέζοντας προς τρία σημεία – κλειδιά: τον ζωτικής σημασίας κόμβο του Ποκροβσκ δυτικά της Αβντιίβκα, το στρατηγικό ύψωμα της Τσάσιβ Γιαρ κοντά στην Μπαχμούτ και το Κουράκοβο στα νοτιοανατολικά.

Russia sees window of opportunity to expand attacks as Ukraine awaits further US aid, officials say – By Jim Sciutto, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button