Κόσμος

Γκάφα από τους Ισπανούς – Απελευθέρωσαν αρχηγό καρτέλ που ήθελε να σκοτώσει τη διάδοχο της Ολλανδίας

Σε μία απίστευτη γκάφα προχώρησαν οι ισπανικές Αρχές καθώς άφησαν ελεύθερο για ένα αφεντικό καρτέλ ναρκωτικών που φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει τη διάδοχο του ολλανδικού θρόνου και πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο ηγέτης της «Mocro Maffia» Καρίμ Μπουγιακρισάν συνελήφθη στη Μαρμπέγια τον περασμένο Ιανουάριο σε μια μεγάλη επιχείρηση που ολοκλήρωσε μια πενταετή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.

Μόλις έμαθαν για τη σύλληψή του, οι ολλανδικές αρχές, όπως αναφέρει το Politico κατέθεσαν αίτημα έκδοσης στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, ζητώντας να σταλεί ο αρχηγός της συμμορίας πίσω στην Ολλανδία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονταμε τη διακίνηση ναρκωτικών.

Το Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του αιτήματος, αλλά το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μάλαγα, το οποίο έχει δικαιοδοσία στην περιοχή όπου συνελήφθη ο Μπουγιακρισάν, αρνήθηκε να το εκτελέσει, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στην Ισπανία πριν εκδοθεί αλλού.

Οι ολλανδικές αρχές άσκησαν έφεση, καταθέτοντας ένα νέο, επείγον αίτημα, τονίζοντας ότι το αφεντικό του καρτέλ ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες της Ιντερπόλ για τον ρόλο του σε έναν δεκαετή, πανευρωπαϊκό πόλεμο ναρκωτικών, κατά τον οποίο δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Μαρόκο.

Η αποκάλυψη για τη διαφυγή του

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER της Ισπανίας αποκάλυψε την Τρίτη (23/4) ότι, αν και το Εθνικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την ολλανδική έφεση, παρέλειψε να εκδώσει ένταλμα κράτησης που θα εξασφάλιζε ότι ο Μπουγιακρισάν θα παρέμενε πίσω από τα κάγκελα μέχρι να πραγματοποιηθεί η έκδοση.

Όταν η υπόθεση έφτασε για πρώτη ακρόαση στο επαρχιακό δικαστήριο της Μάλαγα τον περασμένο μήνα, ο προεδρεύων δικαστής συμφώνησε να τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση 50.000 ευρώ. Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορούμενος που διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα σε όλο τον κόσμο, κατέβαλε αμέσως τα μετρητά και έφυγε από την πόλη. Οι αρχές δεν τον έχουν δει έκτοτε.

Το 2022 η Ολλανδή πριγκίπισσα Αμαλία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών της και να επιστρέψει στο βασιλικό παλάτι, αφού η αστυνομία έλαβε αξιόπιστα στοιχεία που έδειχναν ότι ο Μπουγιακρίσαν σχεδίαζε είτε να απαγάγει είτε να δολοφονήσει τη διάδοχο του θρόνου.

Η απελευθέρωση του αρχηγού του καρτέλ θα απαιτήσει πιθανότατα την ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ για την προστασία της ασφάλειάς της, καθώς και των πολιτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος, όπως ανέφερε το ολλανδικό πρακτορείο De Telegraaf, βρίσκεται στον κατάλογο των πιθανών στόχων υψηλού προφίλ του Μπουγιάκρισαν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button